omslag zeeland waarom daarom
Volledig scherm
PREMIUM
omslag zeeland waarom daarom © Maatstaf literair tijdschrift

Overkanten
worden
gesloopt

Mario Molegraaf

Zeeland is anders, een beetje anders in ieder geval, dan de rest van de wereld. Altijd als ik terugkom uit Zeeland in de Randstad voel ik me beklemd. Let wel, niet andersom. O ja, de ruimte, letterlijk, er is in Zeeland meer, veel meer ruimte. Maar belangrijker is dat er geestelijk meer ruimte lijkt, voor afwijkende mensen, voor andere meningen. Er wordt, meer dan elders, gewáágd, zonder het eigene te verliezen. Een café diep in de polder, ’t Klompenkot geheten met alles dat daarbij hoort, alleen is de keuken helemaal Thais, waar vind je dat verder? Voorbij het tijdperk van angstig naar de toekomst kijken en tevreden naar het verleden omzien.

 1. Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereldvreemd

  Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereld­vreemd

  In één opzicht wil, naar ik vermoed, Andreas Kinneging graag worden tegengesproken. ‘Een Zeeuwse knol wordt nooit een Arabier’, schrijft hij in het voorwoord van ‘De onzichtbare Maat. Archeologie van goed en kwaad’. Een boek dat vanwege de grootscheepse opzet herinneringen oproept aan ‘De compositie van de wereld’ van Harry Mulisch. Bijna zeshonderdvijftig bladzijden dik, honderden zeer geleerde noten, een imponerende bibliografie waarop veel titels van Kinneging, Andreas prijken en een uitgebreide lijst van de ‘meest gebruikte Griekse woorden’. En er wordt véél Grieks gebruikt.
 2. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
  Podcast

  PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

  Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.

blogs