Volledig scherm
Oscar Garschagen tijdens zijn lezing in boekhandel de Drvkkery in Middelburg © Jan Van Damme

Oscar Garschagen: ‘Geen zorgen over China’

Nee, we hoeven ons niet meteen zorgen te maken, de Chinezen zijn er niet op uit om Europa gewapenderhand te veroveren. Die geruststellende boodschap gaf oud-China-Correspondent van NRC Handelsblad zijn gehoor, donderdagavond 23 mei 2019 in Middelburg. Hij hield daar een lezing ter gelegenheid van de presentatie van zijn boek 'De Chinese droom - Wedergeboorte van een ongenaakbare supermacht'. 

De geruststellende woorden waren het antwoord op de tegenwoordig veel gehoorde vraag 'moeten we bang zijn voor de Chinezen'. Garschagen vertelde ook dat China als land bepaald geen geoliede machine is, er is veel rijkdom en veel armoede, wie ziek wordt kan maar het beste veel geld hebben gespaard anders gaat het niet goed. Ook op het gebied van technologische vernieuwingen loopt het land niet voorop, de echte uitvindingen worden gedaan in Amerika en Europa. De harde lijn van Donald Trump zal de Chinese economie pijn doen, maar niet breken. En het zijn uiteindelijk de Amerikanen zelf die de hogere prijs van de Chinese producten zullen betalen. 

Garschagen woonde tien jaar in Sjanghai. Vanuit het publiek werd hij gecomplimenteerd voor zijn journalistieke werk. Dat deed hem goed.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Verkeerde plek
  zeeland-geboekt

  Verkeerde plek

  De slag om de Schelde heb ik niet meegemaakt. Mijn vader zat in de oorlog met een aantal andere Zeeuwen op een scheepswerf in Wilhelmshaven, in het noorden van Duitsland, een verre van goede plek want de plaats werd herhaaldelijk gebombardeerd. Mijn moeder kreeg als advies om vanuit Vlissingen naar Nisse te evacueren. Omdat ze daar volgens haar niets te zoeken had, trok ze naar haar geboortegrond in Oost-Brabant en zo kwam ze min of meer bij toeval in Valkenswaard terecht. Zoals later bleek, was dat ook een verkeerde plek. Het dorp lag op de route waar het geallieerde leger van plan was door te trekken, richting Arnhem en verder.
 2. Kikker wordt Puut
  zeeland-geboekt

  Kikker wordt Puut

  De beroemde Kikker van kinderboekenschrijver Max Velthuijs krijgt deze week een Zeeuwse vertaling. Troubadour en dialectschrijver Engel Reinhoudt heeft 'Kikker en de vallende ster’ omgezet in het Zeeuws: 'Puut en de vaolende sterre'. Daarin beleven Kikker en zijn vrienden End, Keutje en Aes een avontuur dat kan worden voorgelezen aan jonge kinderen. En het boek nodigt uit om naar de sterrenhemel te kijken. De voor de uitgave verantwoordelijke Uitgeverij Bornmeer verzorgde in samenwerking met Engel Reinhoudt eerder Zeeuwse versies van enkele Nijntje-boeken van Dick Bruna.
 3. Siebelink is Freud voor beginners
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Siebelink is Freud voor beginners

  Waar slechte schrijvers goed in kunnen zijn: het is allemaal te zien in Oscar, de roman met Zeeuwse tint die Jan Siebelink in 2012 publiceerde. Hij begon zijn literaire loopbaan in een frivool jasje, alsof hij eigenlijk Jean Sibelinque heette. Maar zijn proza werd al snel zwaar en gewild. Gewild diepzinnig vooral, met in Oscar namen die véél willen suggereren. De tegenspelers van de hoofdpersoon heten Id en Esmée (Es), Freud voor beginners dus, lust die uitgeleefd moet worden.

blogs