Volledig scherm
Oscar Garschagen tijdens zijn lezing in boekhandel de Drvkkery in Middelburg © Jan Van Damme

Oscar Garschagen: ‘Geen zorgen over China’

Nee, we hoeven ons niet meteen zorgen te maken, de Chinezen zijn er niet op uit om Europa gewapenderhand te veroveren. Die geruststellende boodschap gaf oud-China-Correspondent van NRC Handelsblad zijn gehoor, donderdagavond 23 mei 2019 in Middelburg. Hij hield daar een lezing ter gelegenheid van de presentatie van zijn boek 'De Chinese droom - Wedergeboorte van een ongenaakbare supermacht'. 

De geruststellende woorden waren het antwoord op de tegenwoordig veel gehoorde vraag 'moeten we bang zijn voor de Chinezen'. Garschagen vertelde ook dat China als land bepaald geen geoliede machine is, er is veel rijkdom en veel armoede, wie ziek wordt kan maar het beste veel geld hebben gespaard anders gaat het niet goed. Ook op het gebied van technologische vernieuwingen loopt het land niet voorop, de echte uitvindingen worden gedaan in Amerika en Europa. De harde lijn van Donald Trump zal de Chinese economie pijn doen, maar niet breken. En het zijn uiteindelijk de Amerikanen zelf die de hogere prijs van de Chinese producten zullen betalen. 

Garschagen woonde tien jaar in Sjanghai. Vanuit het publiek werd hij gecomplimenteerd voor zijn journalistieke werk. Dat deed hem goed.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Thomas Olde Heuvelt signeert in Middelburg en Goes
    zeeland-geboekt

    Thomas Olde Heuvelt signeert in Middelburg en Goes

    MIDDELBURG/GOES - Schrijver Thomas Olde Heuvelt signeert zaterdag 22 juni in Middelburg en Goes: in boekhandel de Drvkkery in Middelburg van 13.00 tot 14.00 uur, in boekhandel Het Paard van Troje in Goes van 15.00 tot 16.00 uur. Olde Heuvelt (1983) is momenteel één van Nederlands succesvolste thriller- en fantasyschrijvers. In 2015 won hij als eerste Nederlander een Hugo Award, een belangrijke internationale prijs voor science fiction en fantasy: hij werd winnaar in de categorie ‘Novelette’ met de vertaling van zijn verhaal ‘De vis in de fles’. In 2013 publiceerde hij zijn roman 'HEX’ - in 2016 verscheen er een herziene versie. Van die roman werden de vertaalrechten verkocht aan 25 landen, waaronder Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Brazilië, Duitsland, China en Japan. Een Amerikaanse tv-serie is in de maak. In Nederland en Vlaanderen gingen ruim 75.000 exemplaren van ‘HEX’ over de toonbank. Onlangs verscheen zijn nieuwe thriller ‘Echo’. Hij schreef dit jaar ook het geschenk van ‘de weken van het spannende boek’: ‘Doloros Dolly Poppedijn’. Olde Heuvelt is een auteur die vergeleken wordt met Stephen King.

blogs