Gerda van Wageningen
Volledig scherm
Gerda van Wageningen © VBK Media

Ondersteboven en dankbaar

Meer dan honderd titels en miljoenen lezers. Dat is na veertig jaar het gelukkige lot van een hard werkende schrijfster van streekromans. Gerda van Wageningen is een blije jubilaris.

Jan van Damme

Ze  is een beetje aan het tellen geslagen. Veertig jaar geleden - ze was toen 32 jaar - kwam 'Rijpend geluk’ uit, haar eerste streekroman. Inmiddels staat de teller op 122 titels, waarvan pakweg de helft in Zeeland speelt. ‘Onvoorwaardelijke liefde’ sluit voorlopig de rij. 

Thuis in Oud-Beijerland heeft Gerda van Wageningen zo'n vijfhonderd boeken staan met haar naam op de cover. Dat aantal is inclusief heruitgaven, grootletterboeken en omnibussen. De cijfers worden nog duizelingwekkender. Sinds haar debuut in 1979 zijn er 2,75 tot 3 miljoen streekromans van haar verkocht. Bibliotheken leenden haar 25 miljoen keer uit. De schrijfster is nu met 'deeltijdpensioen’. Ze zegt: ,,Ik hoor in Nederland bij de schrijvers die modaal of boven-modaal van hun pen kunnen leven. Het belangrijkste blijft dat ik het leuk vind om te doen. Als ik naar de cijfers kijk, ben ik er zelf ook ondersteboven van. En heel erg dankbaar.”

Er is dus meer dan genoeg reden voor een feestje. Een speciale Gerda-week, een jubileumtrilogie met de drie populairste boeken, fotosessies en filmopnames. Uitgeverij Zomer & Keuning laat niets na om de jubilerende streek- en historische romanschrijfster in het zonnetje te zetten. Met als hoogtepunt op vrijdag 27 september een lezersfeest in de Chocoladefabriek in Gouda, waar ook de jubileumuitgave wordt gepresenteerd waarin haar leven en boeken voorbij komen en lezers een top drie kiezen. Omdat ze Zeeuwse wortels heeft is er in het boekje een 'dubbelinterview’ opgenomen met de uit Meliskerke afkomstige auteur Franca Treur.

De Zeeuwse link kan snel worden uitgelegd: haar grootmoeder van vaders kant woonde in Kerkwerve en trouwde met een binnenvaartschipper. Gerda's vader werd geboren op een zeilklipper, hij groeide op bij de familie in Kerkwerve. Dochter Gerda werd geboren in Zwijndrecht toen haar vader daar bij de rivierpolitie werkte. Ze zegt: ,,Ik ben geen stadsmens. Ik woon nu vijfenveertig jaar in Oud-Beijerland, dat is toch ook een beetje buiten.”

Het schrijven begon als hobby nadat ze op haar twintigste was getrouwd en twee zoons had gekregen. Omdat ze professioneel advies wilde, stuurde ze een manuscript naar een uitgeverij. Het was een verhaal dat speelde in een boerenfamilie op Schouwen-Duiveland. De uitgeverij was enthousiast, het werd meteen haar eerste roman. ,,Als ik zo terugkijk", zegt ze, ,,had ik geschiedenis willen studeren en voor de klas willen staan. Dat is er niet van gekomen. Maar kennis overbrengen, dat ben ik zeker gaan doen. Ik zoek de geschiedenis waarvoor een historicus zijn neus ophaalt. Het leven van alledag, daar gaat het om.”

Als voorbeeld noemt ze haar voor juni 2020 aangekondigde titel 'Geschonden Vertrouwen', het eerste deel van een nieuwe trilogie. Het verhaal speelt rond een cichoreifabriek  tussen Nieuwerkerk en Zierikzee: ,,Ik heb daarvoor contact gehad met de zoon van de vroegere stoker van de fabriek. Hij vertelde hoe zes dagen per week de vuren werden gestookt. Alleen op zondag niet. Dat was de dag dat mensen uit de omgeving zoete appeltjes brachten om bij de nog warme ovens te drogen."

Ze heeft niet de pretentie om literatuur te schrijven: ,,Geen moeilijke zinnen en woorden, een lage leesdrempel. In deze tijd van ontlezing is dat geen overbodige luxe. Er zijn mensen die al mijn boeken sparen. Dat is een bijzondere ervaring.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
  Podcast

  PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

  Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.
 2. Thriller Zoutelande
in Duitse vertaling
  zeeland-geboekt

  Thriller Zoutelande in Duitse vertaling

  De vorig jaar oktober verschenen thriller 'Zoutelande’ van Linda van Rijn was meteen een succes. Meer dan 40.000 exemplaren gingen er over de toonbank. Ook Duitse toeristen grepen naar het aan de Walcherse kust gesitueerde moordverhaal. Om hen van dienst te zijn verschijnt deze week de Duitse vertaling van het boek. De titel is nog steeds 'Zoutelande', alleen staat er nu ‘Kriminalroman’ op de cover. En in de vertaling van Andrea Prins staat te lezen dat een echtgenote er ‘ungeniert drauflosflirtet'. Uitgeverij Marmer brengt het boek voor 15,- euro in de winkel.

blogs