Portret Jacobus Bellamy door Antoine Jan van Mansvelt. collectie muZEEum Vlissingen
Volledig scherm
PREMIUM
Portret Jacobus Bellamy door Antoine Jan van Mansvelt. collectie muZEEum Vlissingen © muZEEum Vlissingen

Nieuw licht op Bellamy

Een dichter op de barricades. Jacobus Bellamy uit Vlissingen geeft het patriotse Nederland zijn stem. Bijna twee en een halve eeuw na zijn vroege dood proeven we de geestdrift en passie. Dankzij Loe Schout, die nieuw licht werpt op Bellamy alias Zelandus.

Het is niet moeilijk om Bellamy op grootse woorden te betrappen. Zijn tijd vraagt er om. De burgerij is ontwaakt, heeft zich in vrijkorpsen bewapend. Precies in die turbulente jaren na 1780 vestigt Bellamy zich in Utrecht, de kolkende hoofdstad van de naar vernieuwing hunkerende patriotten.  

Hij die zijn vaderland, zijn vrijheid recht bemind;
In hen zijn hoogsten vreugd, zijn’ waren wellust vind;
wiens ziel geen eigenhaat - maar ware grootheid voed;
die 's burgers hart versterkt, wanneer een dwingeland woed,
die, wen 't de nood vereist, de wreedste dood bespot,
deze is de ware held - deze is een patriot!

Dit gedicht schrijft hij in het album van Johannes Hespe, één van zijn vele vrienden. De jonge Bellamy is charismatisch en verzamelt makkelijk een grote schare gelijkgestemden om zich heen. In de biografie 'Jacobus Bellamy alias Zelandus’ van Loe Schout komt hij als een nationale volksdichter naar voren die met de oprichting van eigen tijdschriften ook nog eens een culturele voortrekker is. 

 1. Uit de Zeeuwse Almanak
  zeeland-geboekt

  Uit de Zeeuwse Almanak

  In het begin van de maand maart speelde het sterrenbeeld Vissen nog een overheersende rol. Mensen die onder dit sterrenbeeld geboren zijn vertonen doorgaans een grillig karakter. Ze zijn slap, buigzaam en week en ze zijn goedgelovig. Ze lezen daarom dit graag. Gluiperds wil ik ze niet noemen. Vissen zijn uitermate geschikte ondergeschikten. Sinds enkele weken is, zoals u wel gemerkt zal hebben echter het sterrenbeeld Ram van invloed. Rammen zijn te herkennen aan balsturig gedrag. Ze kunnen stijfkoppig zijn, haatdragend, hardnekkig , wraakzuchtig en wrokkig en ze zijn (we durven dit haast niet te schrijven) buitengemeen agressief. Ze weten precies wat een ander moet doen en wat niet, hoe je in de rij moet staan bij de bakker en welke afstand je precies moet bewaren. Ze plakken graag tape op de vloer.
 2. Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had

  Het is anders deze dagen. Drastisch anders. Blij zijn met de lente lijkt taboe. Wandelend loeren we achterdochtig naar elkaar, je moet op anderhalve meter afstand blijven hoor. De voordeurbel. Als ik opendoe staat de postbode al tien meter verder op straat te zwaaien dat hij een pakketje heeft neergelegd. De boekwinkel is open, nog wel. Ook daar waan ik me een melaatse. Geen kip, bijna geen kip te zien. Het lijkt of er iemand met een gifspuit door de wereld is getrokken om elk spoortje levendigheid de kop in te drukken.

blogs