Volledig scherm
illustratie bij rubriek Wim Hofman, Niet, 23 augustus © Wim Hofman

Niet

Een tijdje geleden maakte ik deel uit van een groep mensen die een rondleiding kreeg door Middelburg. We werden gewezen op dingen die er niet of die er niet meer zijn. Er was wel een gids. Hij wist wat er niet was en vooral wat er niet meer was en wees ons daarop. Het begon op de markt waarvan de vorm na de verwoesting in 1940 geheel is gewijzigd; er zijn honderden huizen door de brand verloren gegaan. Er is toen veel veranderd. We keken ook naar het oude stadhuis dat geen stadhuis meer is. Waar de ambtenaren nu zijn, is een raadsel. En de gids wees naar de topgevel van de Vleeshal waar vroeger een kruisvenster was met een zonnewijzer. Nu is daar een beeld uit 1910 van Wilhelmina en haar dochter Juliana.

De beelden van de graven op het stadhuis zijn niet de oorspronkelijke: die waren trouwens fel van kleur.

In één van de nissen staat geen beeld. Daar had het standbeeld van Filips de Tweede moeten komen, maar van hem wilde men vanzelfsprekend geen standbeeld meer. Verdwenen is ook het busstation van Plein 1944 en er rijdt geen tram meer. Kloosters en kerken en de bisschopszetel zijn verdwenen. Soms is er nog een straatnaam die aan een klooster herinnert, zoals de Zusterstraat. De terreinen van de Augustijnen bij de Vlasmarkt werden verkocht aan het Gilde van de Edele Handboog. Nu herinnert daaraan enkel nog het zogenaamde Schuttershof. En zo is de kerk in de buurt van het Hofplein afgebrand, samen met het door Albrecht Dürer geprezen schilderij van Gossaert Mabuse. Er was een krankzinnigeninrichting ( het Simpelhuis) een leprozeninrichting en een gasthuis. Verdwenen. Ook het kunstmuseum is verdwenen. Er is nog wel een tekst te vinden op een muur in de Schuttershofstraat, die herinnert aan dit instituut dat ooit tentoonstellingen met schilderijen van Van Dongen, van Van Gogh en van Koningin Wilhelmina exposeerde. Het museum is in 1961 afgebroken. 

Molens zijn verdwenen, stadspoorten zijn gesloopt. Natuurlijk zijn er ook talloze bedrijven verdwenen: een zeepziederij, een ijzergieterij en houthandel Alberts die veel boomstammen in de gracht had liggen. Alles verandert, niets blijft hetzelfde, zegt Ovidius in navolging van Pythagoras. Ook in Middelburg veranderen en verdwijnen steeds weer dingen. Te veel eigenlijk om op te noemen. Zo’n stadswandeling zou daarom eindeloos kunnen zijn, maar was het jammer genoeg niet.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Mens en machine 2
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Mens en machine 2

  Eind jaren zestig van de vorige eeuw schreef de Franse schrijver Jean Anouilh het toneelstuk: ‘Becket, ou l’honneur de Dieu’, over de relatie tussen Thomas Becket en Henry II van Engeland. Aan het einde van het stuk wordt Becket vermoord in de kathedraal van Canterbury. In het toneelstuk komt een scène voor van een maaltijd waarbij de vork wordt geïntroduceerd. Er is meteen commentaar op deze nieuwigheid: een vork om mee te eten! Eten gaat toch even goed met de hand!
 2. Top 5 van de Zeeuwse boekhandels: januari 2020
  zeeland-geboekt

  Top 5 van de Zeeuwse boekhan­dels: januari 2020

  Januari is in boekenland niet meteen een spectaculaire maand. Beetje bekomen van december, dat is het meer. In de lijstjes van de best verkochte Zeeuwse boeken zijn dan ook geen grote verschuivingen waar te nemen. Weinig nieuwkomers ook. Oek de Jong en de Slag om de Schelde houden stand. Prettig dat het fotoboek van Jan van Broekhoven en Cees Maas het licht zag. Dat weet in elk geval in Goes en Middelburg potten te breken. En wie weet, het duurt even voor zo'n boek landt, volgende maand horen we er vast meer van.

blogs