Volledig scherm
Aalscholver in broedkleed © Henk Harmsen

Natuurtijdschrift Sterna
geeft kunst de ruimte

Het decembernummer van het natuur- en landschapstijdschrift 'Sterna’ is er eentje om te bewaren. Ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland is er een 'glossy’ themanummer samengesteld met werk van kunstenaars die zich door de natuur laten inspireren. 'Sterna’ heet deze keer 'Sternart'. 

Naast gedichten, verhalen en beeldende kunst zijn er foto's opgenomen van de dove natuurfotograaf Henk Harmsen (1940-2011). Voor dit nummer zijn de duizenden dia's die hij naliet doorgenomen en geselecteerd. Kees de Kraker schreef eigen observaties bij de foto's van de aalscholver, ijsvogel, tortelduif, scholekster, kievit, steenloper, huismus, fazant, roodborst, waterhoen en het klein geaderd witje.

Er komen oude kunstprojecten aan bod, zoals 'Dubbele bodem’, de vogelhuisjes van Gust Romijn tijdens het Festival Zonnemaire Buitengewoon in 1996. En de Plus Min-gebouwen van Jan van Munster bij Renesse. Verder is er aandacht voor werk van Willem van Anraad, Hans Dolieslager, David Vandekop, Rien Vroegindeweij, Marinus van Dijke, Johanna Kruit, Teja van Hoften, Astrid van Nimwegen, Gerco de Ruijter, Constant Quirinus Zegwaard en Hetty de Wette.

 1. Kerstmes
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Kerstmes

  Het kerstfeest of hoe het dan ook genoemd wordt, lijkt steeds langer uitgesmeerd te worden. Vorig jaar september zagen we al de eerste voortekenen en een maand later was alles al in gang gezet. In november heerste er op veel plaatsen al een kerstsfeer die vooral uit lichten en lichtjes bestond. In Perth, in Australië, zagen we volop lichtgevende kerstkangeroes, lichttunnels met door een computer aangestuurde lichtpartijen, metershoge knipperende kerstbomen en projecties op gebouwen en op plaveisel. Men noemde het feest ook wel: ‘the silly feast of Christmas’.
 2. Libriswinnaar Rob van Essen
komt naar Middelburg
  zeeland-geboekt

  Libriswin­naar Rob van Essen komt naar Middelburg

  In het kader van de Week van de Leesclub komt auteur Rob van Essen woensdag 29 januari naar Middelburg. Vanaf 15.30 uur vertelt hij in boekhandel de Drvkkery over ‘De goede zoon’, de roman waarmee hij vorig jaar de Libris Literatuurprijs won. Rob van Essen (Amstelveen, 1963) is schrijver, vertaler en recensent. Hij debuteerde in 1996 met de roman 'Reddend zwemmen'. Zijn in 2008 verschenen roman 'Visser’ werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2015 werd zijn tweede verhalenbundel ‘Hier wonen ook mensen’ bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs.

blogs