Volledig scherm
Jan Vantoortelboom op zijn lezerstoer in Elverdinge 3 - foto Carel Bruring © Carel Bruring

Met Jan Vantoortelboom naar Elverdinge

door Jan van Damme

Een excursie met schrijver Jan Vantoortelboom naar zijn Elverdinge? Vanuit Zeeland? Lukt nooit, begin er niet aan, dat wordt een teleurstelling - dat waren de weinig hoopgevende reacties vooraf. Ook de schrijver zelf had zijn twijfels. Wie is er nou geïnteresseerd in een excursie naar het dorp waar ik ben opgegroeid - hij vroeg het zich hardop af.

Afgelopen zondag 19 mei reden we met een volle bus - zo'n 45 deelnemers - vanuit Goes en Terneuzen naar de Vlaamse Westhoek. Met dank aan de Goese boekhandelaars Anthoni Fierloos van Het Paard van Troje en Manda Heddema van De Koperen Tuin. Zij waren gelukkig eigenzinnig genoeg om geloof te hebben in het project.

In Elverdinge leidde gids Dominik Vandendriessche het gezelschap langs locaties die een rol spelen in de romans van Jan Vantoortelboom. We hebben het dan over 'De verzonken jongen', 'Meester Mitraillette’ en het pas verschenen 'Jagersmaan'. 

Gids Dominik plaatste de schrijver in een illuster rijtje: ,,Tot nu toe zijn er maar twee personen geweest die toeristen naar Elverdinge trokken. Dat was de heilige Livinus in de middeleeuwen, later nog eens pater Vanexem omdat moeder Theresa bij hem op bezoek kwam. En nu hebben we Jan Vantoortelboom die met een volle bus Nederlanders naar hier komt.”

De wandeling ging langs de kerk, langs het huis waar de schrijver opgroeide, door de laan naar 'het kasteel’, langs de molen. Gids Dominik vertelde over oud en nieuw geld in zijn dorp, over de tramlijn, over het in Duitsland gefabriceerde kanon dat slechts één keer met fatale gevolgen was afgeschoten. Wie de boeken van Jan Vantoortelboom nog in zijn hoofd had kon zo schoolmeester David Verbocht de hand schudden. Of Victor Vanheule, die in alle drie de romans een rol van betekenis speelt. 

Een literair uitstapje: schrijver, organisatoren en deelnemers konden er na afloop tevreden en voldaan op terugblikken.

Volledig scherm
Jan Vantoortelboom op zijn lezerstoer in Elverdinge 2 - foto Carel Bruring © Carel Bruring
Volledig scherm
Jan Vantoortelboom op zijn lezerstoer in Elverdinge - foto Carel Bruring © Carel Bruring
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Thomas Olde Heuvelt signeert in Middelburg en Goes
    zeeland-geboekt

    Thomas Olde Heuvelt signeert in Middelburg en Goes

    MIDDELBURG/GOES - Schrijver Thomas Olde Heuvelt signeert zaterdag 22 juni in Middelburg en Goes: in boekhandel de Drvkkery in Middelburg van 13.00 tot 14.00 uur, in boekhandel Het Paard van Troje in Goes van 15.00 tot 16.00 uur. Olde Heuvelt (1983) is momenteel één van Nederlands succesvolste thriller- en fantasyschrijvers. In 2015 won hij als eerste Nederlander een Hugo Award, een belangrijke internationale prijs voor science fiction en fantasy: hij werd winnaar in de categorie ‘Novelette’ met de vertaling van zijn verhaal ‘De vis in de fles’. In 2013 publiceerde hij zijn roman 'HEX’ - in 2016 verscheen er een herziene versie. Van die roman werden de vertaalrechten verkocht aan 25 landen, waaronder Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Brazilië, Duitsland, China en Japan. Een Amerikaanse tv-serie is in de maak. In Nederland en Vlaanderen gingen ruim 75.000 exemplaren van ‘HEX’ over de toonbank. Onlangs verscheen zijn nieuwe thriller ‘Echo’. Hij schreef dit jaar ook het geschenk van ‘de weken van het spannende boek’: ‘Doloros Dolly Poppedijn’. Olde Heuvelt is een auteur die vergeleken wordt met Stephen King.

blogs