Volledig scherm
Jan Vantoortelboom op zijn lezerstoer in Elverdinge 3 - foto Carel Bruring © Carel Bruring

Met Jan Vantoortelboom naar Elverdinge

door Jan van Damme

Een excursie met schrijver Jan Vantoortelboom naar zijn Elverdinge? Vanuit Zeeland? Lukt nooit, begin er niet aan, dat wordt een teleurstelling - dat waren de weinig hoopgevende reacties vooraf. Ook de schrijver zelf had zijn twijfels. Wie is er nou geïnteresseerd in een excursie naar het dorp waar ik ben opgegroeid - hij vroeg het zich hardop af.

Afgelopen zondag 19 mei reden we met een volle bus - zo'n 45 deelnemers - vanuit Goes en Terneuzen naar de Vlaamse Westhoek. Met dank aan de Goese boekhandelaars Anthoni Fierloos van Het Paard van Troje en Manda Heddema van De Koperen Tuin. Zij waren gelukkig eigenzinnig genoeg om geloof te hebben in het project.

In Elverdinge leidde gids Dominik Vandendriessche het gezelschap langs locaties die een rol spelen in de romans van Jan Vantoortelboom. We hebben het dan over 'De verzonken jongen', 'Meester Mitraillette’ en het pas verschenen 'Jagersmaan'. 

Gids Dominik plaatste de schrijver in een illuster rijtje: ,,Tot nu toe zijn er maar twee personen geweest die toeristen naar Elverdinge trokken. Dat was de heilige Livinus in de middeleeuwen, later nog eens pater Vanexem omdat moeder Theresa bij hem op bezoek kwam. En nu hebben we Jan Vantoortelboom die met een volle bus Nederlanders naar hier komt.”

De wandeling ging langs de kerk, langs het huis waar de schrijver opgroeide, door de laan naar 'het kasteel’, langs de molen. Gids Dominik vertelde over oud en nieuw geld in zijn dorp, over de tramlijn, over het in Duitsland gefabriceerde kanon dat slechts één keer met fatale gevolgen was afgeschoten. Wie de boeken van Jan Vantoortelboom nog in zijn hoofd had kon zo schoolmeester David Verbocht de hand schudden. Of Victor Vanheule, die in alle drie de romans een rol van betekenis speelt. 

Een literair uitstapje: schrijver, organisatoren en deelnemers konden er na afloop tevreden en voldaan op terugblikken.

Volledig scherm
Jan Vantoortelboom op zijn lezerstoer in Elverdinge 2 - foto Carel Bruring © Carel Bruring
Volledig scherm
Jan Vantoortelboom op zijn lezerstoer in Elverdinge - foto Carel Bruring © Carel Bruring
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Verkeerde plek
  zeeland-geboekt

  Verkeerde plek

  De slag om de Schelde heb ik niet meegemaakt. Mijn vader zat in de oorlog met een aantal andere Zeeuwen op een scheepswerf in Wilhelmshaven, in het noorden van Duitsland, een verre van goede plek want de plaats werd herhaaldelijk gebombardeerd. Mijn moeder kreeg als advies om vanuit Vlissingen naar Nisse te evacueren. Omdat ze daar volgens haar niets te zoeken had, trok ze naar haar geboortegrond in Oost-Brabant en zo kwam ze min of meer bij toeval in Valkenswaard terecht. Zoals later bleek, was dat ook een verkeerde plek. Het dorp lag op de route waar het geallieerde leger van plan was door te trekken, richting Arnhem en verder.
 2. Kikker wordt Puut
  zeeland-geboekt

  Kikker wordt Puut

  De beroemde Kikker van kinderboekenschrijver Max Velthuijs krijgt deze week een Zeeuwse vertaling. Troubadour en dialectschrijver Engel Reinhoudt heeft 'Kikker en de vallende ster’ omgezet in het Zeeuws: 'Puut en de vaolende sterre'. Daarin beleven Kikker en zijn vrienden End, Keutje en Aes een avontuur dat kan worden voorgelezen aan jonge kinderen. En het boek nodigt uit om naar de sterrenhemel te kijken. De voor de uitgave verantwoordelijke Uitgeverij Bornmeer verzorgde in samenwerking met Engel Reinhoudt eerder Zeeuwse versies van enkele Nijntje-boeken van Dick Bruna.
 3. Siebelink is Freud voor beginners
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Siebelink is Freud voor beginners

  Waar slechte schrijvers goed in kunnen zijn: het is allemaal te zien in Oscar, de roman met Zeeuwse tint die Jan Siebelink in 2012 publiceerde. Hij begon zijn literaire loopbaan in een frivool jasje, alsof hij eigenlijk Jean Sibelinque heette. Maar zijn proza werd al snel zwaar en gewild. Gewild diepzinnig vooral, met in Oscar namen die véél willen suggereren. De tegenspelers van de hoofdpersoon heten Id en Esmée (Es), Freud voor beginners dus, lust die uitgeleefd moet worden.

blogs