cover Melis Stoke, rubriek Mario Molegraaf
Volledig scherm
PREMIUM
cover Melis Stoke, rubriek Mario Molegraaf © nvt

Melis Stoke kwam van Zierikzee

Van Arnemuiden tot en met Zwin, maar vooral Zierikzee, heel veel Zierikzee. Alleen heet de stad nooit zo bij Melis Stoke, hij heeft het over Cyrixe, Zerixze en nog een heleboel varianten. Melis Stoke is bijna een fabelfiguur. Zijn naam ontdekte men pas laat op een stuk perkament dat achter een ander boek was ingenaaid. De jaartallen zijn ook ongewis, maar aan het begin van de veertiende eeuw produceerde hij de ‘Rijmkroniek van Holland’, tegelijk een kroniek over het Zeeland van weleer. Over zijn geboorteplaats bestaat eveneens onduidelijkheid, maar vanwege alle vermeldingen gaan de gedachten vooral één kant op.

 1. Krachtige mediacampagne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen

  Krachtige mediacam­pag­ne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen

  In de media en online zien we niet vaak realistische beelden van pas bevallen vrouwen, vindt het Australische menstruatieondergoedmerk Modibodi. Daarom lanceert het samen met stockbeeldenbedrijf Getty Images een campagne die het moederschap in al zijn facetten en echte lichamen van pas bevallen vrouwen wil tonen. Het merk nodigt ouders ook uit om op sociale media hun eigen foto’s te plaatsen met de hashtag #PostpartumUnfiltered.
 2. 
Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsychiater geeft tips
  PREMIUM

  Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsy­chi­a­ter geeft tips

  Niemand start een gezin met het idee dat het zal uitdraaien op een scheiding. Ook Charlotte (31) had het niet makkelijk om het voltijdse moederschap los te laten. ,,Andere alleenstaande moeders zeiden dat het wel zou wennen, en ze hadden gelijk: ik heb mijn draai gevonden. Mao en Niloh zijn gelukkig, en met de kat erbij vormen wij een team van vier.” Ze legt uit hoe de regeling met haar partner verloopt, en ook kinderpsychiater Peter Adriaenssens geeft advies rond co-ouderschap.
 3. Op zoek naar de ziel achter de stenen
  PREMIUM

  Op zoek naar de ziel achter de stenen

  Ik had een andere stad verwacht. De stad Middelburg vooral, Henri Looijmans was er tussen 2011 en 2012 stadsdichter en zijn regels staan er op muren geschilderd. Of desnoods de stad Tilburg, waar hij in 1956 werd geboren. Maar Looijmans debuteerde, na een paar poëziebundels, als prozaschrijver met een boek over het Amerikaanse Boston, eenvoudig ‘De Stad’ geheten. Een gecompliceerde en ambitieuze onderneming, dat blijkt ongeveer uit elke zin. De Bostonse stoepranden zijn bij hem ‘zo door voeten getreden dat ze een glanzende aristocratie hebben verkregen’.