Volledig scherm
PREMIUM
M.G. Verhey, coverfoto Zeeuwsche Jeugdherinneringen © Herbert Verhey

Martinus Gerardus Verhey verhaalt over dropjujubes bij Kromme Jaap

Ondernemer Martinus Gerardus Verhey schreef in 1945 zijn herinneringen op aan zijn jeugd in het Middelburg van 1890. Over dropjujubes, gekooide vogels en vorstelijke boeren. Die jeugdherinneringen verschijnen nu in boekvorm.

Zijn kinderen wilden het graag. Pa, drongen ze aan, schrijf nou eens je jeugdherinneringen op. Ondernemer Martinus Gerardus Verhey moest er even over nadenken. In 1945 pakte hij de pen op. Op dat moment reden er in het door oorlogshandelingen ontregelde Nederland geen treinen en auto’s en haperde de elektriciteit. Verhey had alle tijd om herinneringen op te halen aan zijn jeugdjaren in Middelburg rond 1890.

Opschrijver

Eenmaal aan het schrijven wist hij van geen ophouden. Hij noemde zichzelf geen schrijver, maar slechts een ‘opschrijver’. Wat betekende dat hij bij tijd en wijle behoorlijk encyclopedisch te werk ging. Zo leverden zijn jeugdherinneringen een tijdsbeeld op vol details over het dagelijks leven in een nog niet door oorlogsgeweld verminkt Middelburg. Verhey schreef voor familie en kennissen. Een exemplaar van zijn geschrift kwam terecht in het Zeeuws Archief. Daar werd het in 1981 herontdekt. De PZC concludeerde toen al dat de herinneringen een breder publiek verdienden.

 1. Mens en machine 2
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Mens en machine 2

  Eind jaren zestig van de vorige eeuw schreef de Franse schrijver Jean Anouilh het toneelstuk: ‘Becket, ou l’honneur de Dieu’, over de relatie tussen Thomas Becket en Henry II van Engeland. Aan het einde van het stuk wordt Becket vermoord in de kathedraal van Canterbury. In het toneelstuk komt een scène voor van een maaltijd waarbij de vork wordt geïntroduceerd. Er is meteen commentaar op deze nieuwigheid: een vork om mee te eten! Eten gaat toch even goed met de hand!
 2. Top 5 van de Zeeuwse boekhandels: januari 2020
  zeeland-geboekt

  Top 5 van de Zeeuwse boekhan­dels: januari 2020

  Januari is in boekenland niet meteen een spectaculaire maand. Beetje bekomen van december, dat is het meer. In de lijstjes van de best verkochte Zeeuwse boeken zijn dan ook geen grote verschuivingen waar te nemen. Weinig nieuwkomers ook. Oek de Jong en de Slag om de Schelde houden stand. Prettig dat het fotoboek van Jan van Broekhoven en Cees Maas het licht zag. Dat weet in elk geval in Goes en Middelburg potten te breken. En wie weet, het duurt even voor zo'n boek landt, volgende maand horen we er vast meer van.

blogs