cover Kees van Rijswijk, literaire gids Griekenland
Volledig scherm
cover Kees van Rijswijk, literaire gids Griekenland © Kees van Rijswijk

Literair wandelen in Griekenland

Kees van Rijswijk (1942) uit Oostkapelle schrijft literaire reisgidsen. Na Walcheren en twee maal Parijs is hij toe aan zijn vierde bundel: 'Griekenland als literair decor'. In zijn nieuwe uitgave laat hij ongeveer honderd prozaboeken voorbijkomen die in Griekenland spelen. 

Om het geheel overzichtelijk te houden, is Griekenland opgedeeld in regio’s. Uiteraard Athene, de Peloponessos, Noord- en Midden-Griekenland en Thessaloniki. Verder worden er eilandengroepen onderscheiden, zoals de Saronische en Ionische eilanden en de Cycladen. Achterin het boek heeft hij ‘ankerpunten’ in de Griekse geschiedenis opgenomen. 

Van Rijswijk beperkt zich tot 86 schrijvers uit de 20ste en 21ste eeuw die in het Nederlands zijn vertaald. Zoals Petros Markaris (1937) die met vijf boeken één van de meest in het Nederlands vertaalde auteurs is. Hij schrijft thrillers waarin commissaris Kostas Charitos van de moordbrigade van de Atheense politie een hoofdrol speelt. in 'Het late journaal’ licht hij een tip op van de 'vriendjespolitieke sluier’ die in Griekenland van belang is. De Nederlandse schrijver Alfred Kossmann (1922-1988) woonde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw op Aegina, één van Saronische eilanden. In boeken als ‘Hoogmoed en dronkenschap’ en 'De wind en de lichten der schepen’ proeven we de sfeer, al zijn de beschrijvingen van de autochtone bewoners volgens Van Rijswijk ‘clichématig'. 

De in 2016 verschenen thriller ‘De hand van God’ van de Britse schrijver Philip Kerr (1956-2018) is één van de weinige boeken waarin de economische recessie voorbij komt. Hij schrijft over verlaten winkels en kantoren, niet-opgehaald huisvuil, slechte wegen en bedelaars langs de weg. Hans Warren (1921-2001) is in zijn 'Geheim Dagboek 1979' weinig lovend over het toeristische Rhodos: 'De taximeters schieten er onwaarschijnlijk snel omhoog, het eten is er schandelijk duur en overwegend slecht, het is een oord geworden op toeristen te plunderen'.

Kees van Rijswijk: Griekenland als literair decor - Eigen uitgave, 205 pagina's, 19,50 euro.

 1. Amerikaanse vlieger overleefde drie crashes
  PREMIUM

  Amerikaan­se vlieger overleefde drie crashes

  SLUIS - De 94-jarige Frances Keelan had haar koffers al klaar staan om van Chicago naar Nederland te reizen. Ze is de weduwe van een Amerikaanse vlieger uit de Tweede Wereldoorlog met een zeer opmerkelijk verhaal. Het is een van de vele persoonlijke belevenissen die beschreven staan in deel 3 van het standaardwerk Luchtoorlog boven Zeeland van Wim de Meester en Kees Stoutjesdijk. Het boek zou komende maand worden gepresenteerd in het Belfort in Sluis. De bijeenkomst is vanwege de corona-crisis afgelast en dus blijft Frances noodgedwongen thuis.
 2. De vooruitzichten zien er tot aan de zomer ijzig uit
  PREMIUM
  column jan van damme

  De vooruit­zich­ten zien er tot aan de zomer ijzig uit

  We klappen hard in onze handen. Voor de werkers in ziekenhuizen en ouderencentra, voor de juffen en meesters die via het beeldscherm ons kroost bij de les houden, voor de krantenbezorgers die het keurig in kolommen getikte nieuws over de pandemie elke ochtend voor zeven uur door onze bus duwen, voor de vakkenvullers in de supermarkten die de ergste hamsterwoede proberen te dempen. En voor alle onbaatzuchtigen die ik hier vergeet. Applaus, applaus.

blogs