Volledig scherm
De lezing wordt gegeven in het Belfort in Sluis. © Peter Nicolai

Lezing: Zeeuws als wereldtaal

zeeland geboektPERSBERICHT Stichting Johan Hendrik van Dale

Woensdag 27 maart 2018 organiseren de Stichting Johan Hendrik van Dale en Erfgoed Zeeland een lezing over Zeeuws als wereldtaal.

Ook al is het Zeeuws maar een van de vele dialecten die in Nederland worden gesproken, toch heeft het ook zijn sporen nagelaten buiten Nederland. Jacques Van Keymeulen neemt ons in deze lezing mee naar onder andere Zuid-Afrika, de Virgin Islands en Brazilië. Hij toont ons waar er nog sporen van het Zeeuws te vinden zijn.

Vanaf het einde van de 16de eeuw en de hele 17de eeuw door ontplooiden de havens van Middelburg, Vlissingen, Zierikzee en Veere een zeer aanzienlijke activiteit. Middelburg was tot het einde van de 16de eeuw de grootste haven van de Noordelijke Nederlanden; tot het einde van de 17de eeuw was ze de tweede havenstad (na Amsterdam) van de Republiek.

Het Afrikaans is ontstaan op basis van Nederlandse dialecten, vooral het Zuid-Hollands en het Zeeuws, maar is diepgaand ‘vernederlandst’ toen de taal gestandaardiseerd werd. In het Afrikaans kunnen wel tot vandaag sporen van het Zuid-Hollands en Zeeuws aangewezen worden.

De enige echte creooltaal die het Nederlands als basis heeft, is het Negerhollands, dat op de vroegere Deense Antillen werd gesproken. De Deense Antillen liggen tussen Puerto Rico en de Bovenwindse Nederlandse Antillen. Toen in 1666 de Engelsen het Nederlandse eiland Sint-Eustatius aanvielen, zijn talrijke Zeeuwse planters weggevlucht naar de Deense eilanden en hun slaven hebben toen het creools Nederlands als ‘plantagetaal’ meegebracht. De laatste moedertaalspreekster van het Negerhollands stierf in 1987.

Ook in Brazilië vinden we nog sporen terug van het Zeeuws. Vooral West-Zeeuws-Vlaamse immigranten vonden hier een nieuw leven. Er bestaat ondertussen een film over de Zeeuwen in Brazilië: Braziliaanse koorts.

De lezing wordt gegeven door prof. dr. em. Jacques Van Keymeulen van de Universiteit Gent. Hij is ook lid van de wetenschappelijke commissie van de Zeeuwse Dialectvereniging.

Algemene gegevens en reservering
woensdag 27 maart
Locatie: Raadzaal van het Belfort, Groote Markt 1 in Sluis.
19.30 uur – Inloop met koffie en thee
20.00 uur – Aanvang lezing
Toegang: 5,- euro.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Gehard door het leven aan de Noordzee
  PREMIUM

  Gehard door het leven aan de Noordzee

  Ik moet een van de weinige Nederlanders zijn die nog nooit iets van Esther Verhoef (geb. 1968) had gelezen. Daarin is nu verandering gekomen, ik las een verhaal van haar en wil meteen de rest van haar oeuvre lezen. Een heel succesvol oeuvre, ik zie ergens dat in Nederland al 2,5 miljoen exemplaren van haar literaire thrillers zijn verkocht. Het verhaal dat me zo overtuigde is een Zeeuws verhaal, ‘Worst case scenario’, en het is te vinden in een 2011 verschenen boek ‘Nouveau riche & andere verhalen’.
 2. Ate de Jong schrijft
een filmthriller
  zeeland-geboekt

  Ate de Jong schrijft een filmthril­ler

  Van de uit Aardenburg afkomstige filmregisseur Ate de Jong (1953) verschijnt volgende maand de thriller ‘Onder de rode loper'. Daarin vermengt hij een verzonnen verhaal met feiten uit zijn eigen filmcarrière. De thriller speelt tijdens de opnames van ‘De Ontdekking van de Hemel’ en ‘Enigma’, beide films waarvan Ate de Jong zelf (co)producent is geweest. In het boek is Mick Jagger de producent. Als het tweejarige zoontje van een filmproducent wordt gekidnapt, krijgt Leo Berliner de opdracht het kind op te sporen. Zijn zoektocht leidt hem naar Italië en Zwitserland

blogs