cover van Het meisje en de geleerde van Gerdien Verschoor
Volledig scherm
cover van Het meisje en de geleerde van Gerdien Verschoor © nvt

Lezing over verdwenen Rembrandts

De stichting Horen, Zien en Lezen organiseert maandag 6 mei een lezing van Gerdien Verschoor. De auteur, kunsthistoricus en directeur van Centrum Westerbork vertelt in het auditorium van Historisch Museum De Bevelanden over haar boek ‘Het meisje en de geleerde’.

Het is het ongelooflijke verhaal van twee verloren gewaande Rembrandts: ‘Meisje in een schilderijlijst’ en de ‘Geleerde aan zijn lessenaar’. De schilderijen zwierven drie eeuwen lang door Europa. ,,Ze sierden de wanden van grachtenpanden en paleizen en behoorden tot de geliefde schilderijen van de laatste Poolse koning”, schrijft uitgever Atlas Contact. Na de Tweede Wereldoorlog leken de schilderijen in het niets verdwenen en voorgoed verloren, maar een paar jaar na de val van de Muur kwamen de meesterwerken opeens tevoorschijn. Verschoor heeft de zwerftocht van de kunstwerken vervlochten met het levensverhaal van de Poolse gravin, die deze van de ondergang redde.

Van Verschoors hand verschenen eerder de romans 'De draad en de vliegende naald' en 'De kop van Oskar Wronski'.

De stichting Horen, Zien en Lezen wil op verschillende locaties in Goes en omgeving culturele en maatschappelijke activiteiten organiseren. Chris de Stoop, Kader Abdolah en Bart van Loo zijn eind vorig jaar al te gast geweest.

Gerdien Verschoor - foto Patrick van Gemert
Volledig scherm
Gerdien Verschoor - foto Patrick van Gemert © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

De lezing van Verschoor begint maandag 6 mei om 20.00 uur. Locatie is het auditorium van Historisch Museum De Bevelanden in de Singelstraat. Kaartjes à tien euro zijn te koop bij boekhandels Het Paard van Troje of De Koperen Tuin.

Meer informatie over het boek? Zie www.gerdienverschoor.nl.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereldvreemd

  Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereld­vreemd

  In één opzicht wil, naar ik vermoed, Andreas Kinneging graag worden tegengesproken. ‘Een Zeeuwse knol wordt nooit een Arabier’, schrijft hij in het voorwoord van ‘De onzichtbare Maat. Archeologie van goed en kwaad’. Een boek dat vanwege de grootscheepse opzet herinneringen oproept aan ‘De compositie van de wereld’ van Harry Mulisch. Bijna zeshonderdvijftig bladzijden dik, honderden zeer geleerde noten, een imponerende bibliografie waarop veel titels van Kinneging, Andreas prijken en een uitgebreide lijst van de ‘meest gebruikte Griekse woorden’. En er wordt véél Grieks gebruikt.
 1. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
  Podcast

  PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

  Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.
 2. Thriller Zoutelande
in Duitse vertaling
  zeeland-geboekt

  Thriller Zoutelande in Duitse vertaling

  De vorig jaar oktober verschenen thriller 'Zoutelande’ van Linda van Rijn was meteen een succes. Meer dan 40.000 exemplaren gingen er over de toonbank. Ook Duitse toeristen grepen naar het aan de Walcherse kust gesitueerde moordverhaal. Om hen van dienst te zijn verschijnt deze week de Duitse vertaling van het boek. De titel is nog steeds 'Zoutelande', alleen staat er nu ‘Kriminalroman’ op de cover. En in de vertaling van Andrea Prins staat te lezen dat een echtgenote er ‘ungeniert drauflosflirtet'. Uitgeverij Marmer brengt het boek voor 15,- euro in de winkel.

blogs