Volledig scherm
De Delftse Bijbel. © Delftse Bijbel

Lezing over bijbelvertalen

Bijbelgenootschap geeft lezing over bijbelvertalen in Nederland

In Historisch Museum de Bevelanden in Goes loopt op dit moment de tentoonstelling Het Boek der Boeken. Nederlandse Bijbels door de eeuwen heen. Ter gelegenheid daarvan geeft dr. Anne-Jaap van den Berg, bibliothecaris van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG), op woensdag 15 februari een lezing over bijbelvertalen. (illustratie: Delftse Bijbel)

Tijdens deze lezing staat de geschiedenis van bijbelvertalen in Nederland in de vroegmoderne tijd centraal. Daarbij is er bijzondere aandacht voor prenten die in bijbels opgenomen zijn, en zullen ook de zogenaamde prentbijbels belicht worden. Een van de aandachtstrekkers bij de lezing zijn de handgekleurde afbeeldingen van de Mortierbijbel, waarvan het NBG een zeldzaam exemplaar bezit.

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling Het Boek der Boeken. Nederlandse Bijbels door de eeuwen heen vertelt de ontwikkeling van de Bijbel aan de hand van enkele vroege handschriften en exclusieve drukwerken. Onder de tentoongestelde bijbels bevindt zich een uniek exemplaar: de Delftse Bijbel uit 1477, die voor deze gelegenheid beschikbaar is gesteld door het NBG. Naast de bijzondere bijbels zijn er ook tegels met bijbelse taferelen te zien over allerlei bekende verhalen. Zelfs het volledige kerstverhaal is te bewonderen in een aantal tegels uit de zestiende tot de negentiende eeuw.

Over de lezing

Anne-Jaap van den Berg geeft zijn lezing op woensdagmiddag 15 februari van 14.00 tot 16.00 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes. Na de lezing volgt een rondleiding langs de expositie, geleid door drs. Henk de Korte en mr. Otto van Middendorp. De toegangsprijs is € 10,- per persoon, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing kan door te mailen naar secretariaat@hmdb.nl.

Vrienden van het museum ontvangen 10% korting.

Lees ook de andere blogs op Zeeland Geboekt.

blogs