Volledig scherm
Kalender Leuntje en Merien © Uitgeverij Het Paard van Troje

Leuntje en Merien het hele jaar door

zeeland-geboektLeuntje en Merien hebben het maar druk deze week. Het door tekenaar Jan Willem Hament in het leven geroepen boerenechtpaar blijkt opeens kinderen te hebben. Een tweeling, zo zien we in het pas verschenen boekje Met Daan en Anna op stap in Zeeland.

De ouders zelf figureren als vanouds op de naar hen genoemde jaarkalender voor 2020. Die ligt nu ook in de winkel (13,95 euro). Elke maand biedt een tekening van Leuntje en Merien gecombineerd met een in het Bevelands geschreven vers van Engel Reinhoudt.

Boer en boerinnetje volgen de seizoenen op de voet. Zo luidt maart: ‘Maerte roert vanouds z’n staert. / ‘Wat dienk jie d’r van Merien?’/ ‘Laet ‘n mae stilletjes roere Leune, / mae op ‘t ende zit het fernien.’ Op de tekening zien we dat Merien zijn hoed en zijn vrouw goed moet vasthouden, zo hard waait het. De laatste prent, december, kunnen alle twijfelende VVD’ers boven hun bed hangen: ‘K gae een ôôp vuurwerk kôpe Leu.’ / ‘Merien, dae bin ik vreêd vee tegen. / Aol dat geknal en dat gevaer, / oud het mae bie sterreregen.’

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Aai eens over de warme neus van dikbil Muffin
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Aai eens over de warme neus van dikbil Muffin

  Nu het Haagse Malieveld door zwaar uitgeruste onrust aan modder is verreden, vond ik dat wel een mooie bijkomstigheid. Zo dichtbij het stadscentrum, nog dichter bij het Torentje van onze op gezette tijden vergeetachtige eerste minister, daar zag het er plotseling hartstikke landelijk uit. Al die stedelingen moeten zich een aardverschuiving geschrokken zijn. Slik! Slik op hun stoepen, slik op hun met blik volgestouwde doorgangsroutes. Dat waren ze niet gewend.
 2. Uitgeput na een literaire achtbaan
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Uitgeput na een literaire achtbaan

  Geen komma’s, veel strepen, het is kenmerkend voor het jachtige en weerbarstige proza van Dirk Dufraing. Inmiddels is het stil rond deze auteur, in 1956 geboren te Turnhout, maar hij schreef enkele luidruchtige boeken. Zijn debuut Kromhout uit 1988, De Kerstman in september uit 1991, maar vooral Rock’n’Roll uit 1989 waarin de Vlaamse schrijver, tenminste zijn tweede ik, Dédé Destain geheten, zich terugtrekt te Kamperland ‘Noord-Beveland – Zeeland – Nederland – Europa etc.’ Hij heeft daar ‘’n soortement bungalow’ gehuurd om aan de hand van een verzameling LP’s een boek over het verschijnsel rock’n’roll te maken. Een boek dat steeds meer een zelfportret wordt van een aan drank en vrouwen verslaafde schrijver.

blogs