Kalender Leuntje en Merien
Volledig scherm
Kalender Leuntje en Merien © Uitgeverij Het Paard van Troje

Leuntje en Merien het hele jaar door

zeeland-geboektLeuntje en Merien hebben het maar druk deze week. Het door tekenaar Jan Willem Hament in het leven geroepen boerenechtpaar blijkt opeens kinderen te hebben. Een tweeling, zo zien we in het pas verschenen boekje Met Daan en Anna op stap in Zeeland.

De ouders zelf figureren als vanouds op de naar hen genoemde jaarkalender voor 2020. Die ligt nu ook in de winkel (13,95 euro). Elke maand biedt een tekening van Leuntje en Merien gecombineerd met een in het Bevelands geschreven vers van Engel Reinhoudt.

Boer en boerinnetje volgen de seizoenen op de voet. Zo luidt maart: ‘Maerte roert vanouds z’n staert. / ‘Wat dienk jie d’r van Merien?’/ ‘Laet ‘n mae stilletjes roere Leune, / mae op ‘t ende zit het fernien.’ Op de tekening zien we dat Merien zijn hoed en zijn vrouw goed moet vasthouden, zo hard waait het. De laatste prent, december, kunnen alle twijfelende VVD’ers boven hun bed hangen: ‘K gae een ôôp vuurwerk kôpe Leu.’ / ‘Merien, dae bin ik vreêd vee tegen. / Aol dat geknal en dat gevaer, / oud het mae bie sterreregen.’

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Beestjes
  RUBRIEK WIM HOFMAN

  Beestjes

  Ooit, tamelijk lang geleden, zag ik een wesp die vocht met een bij. De wesp won gemakkelijk. De bij kon niet veel doen blijkbaar. De wesp beet vervolgens de bij in drie stukken. Hij gaf als het ware aanschouwelijk onderwijs en daar hield ik wel van: eerst ging de kop eraf, dat leek gemakkelijk te gaan. De bij had maar een dun nekje. Ook het achterlijf was er zo afgeknaagd. De wesp nam het middenstuk mee. Misschien is het borststuk het lekkerst of het meest voedzaam. Het zou best eens kunnen. Sindsdien weet ik goed dat insecten uit drie gedeelten bestaan, de kop, het borststuk waar vleugels en zes poten aan zitten en als derde stuk het achterlijf.
 2. Uit de Zeeuwse Almanak
  zeeland-geboekt

  Uit de Zeeuwse Almanak

  In het begin van de maand maart speelde het sterrenbeeld Vissen nog een overheersende rol. Mensen die onder dit sterrenbeeld geboren zijn vertonen doorgaans een grillig karakter. Ze zijn slap, buigzaam en week en ze zijn goedgelovig. Ze lezen daarom dit graag. Gluiperds wil ik ze niet noemen. Vissen zijn uitermate geschikte ondergeschikten. Sinds enkele weken is, zoals u wel gemerkt zal hebben echter het sterrenbeeld Ram van invloed. Rammen zijn te herkennen aan balsturig gedrag. Ze kunnen stijfkoppig zijn, haatdragend, hardnekkig , wraakzuchtig en wrokkig en ze zijn (we durven dit haast niet te schrijven) buitengemeen agressief. Ze weten precies wat een ander moet doen en wat niet, hoe je in de rij moet staan bij de bakker en welke afstand je precies moet bewaren. Ze plakken graag tape op de vloer.

blogs