Vier vogeltjes op elkaar
Volledig scherm
Vier vogeltjes op elkaar © Wim Hofman

Lente

Hoe ellendig en donker konden vroeger de winters zijn! IJs lag wekenlang op kreken en plassen. Vogels stierven bij bosjes en vielen als stenen uit de bomen. Jachtsneeuw en ijsregen maakten het lopen en fietsen moeilijk. Overal in de sloten ijs- en sneeuwkorsten. Je bed was koud en vochtig. IJsbloemen vormden zich in de stikdonkere nacht op de ramen. Je washandje bevroor. Op het water in de lampetkan lag een vlies. Een wit laagje rijp op je deken.

Aardappelen gingen rimpelen: ze leken van gummi gemaakt te zijn en ze kregen staartjes in de kelder of schuur. Ze raakten snel op. Misschien was er nog een verschrompelde knolraap of een oude rode kool met slakkenholletjes.

Iedereen rilde of klappertandde. Kinderen liepen met de handen in hun mouwen en hun beentjes waren rood en schraal. Ze snotterden voortdurend, hadden last van wintertenen en wintervingers. De mensen zochten hun heil bij de kachel, die met een oude PZC werd aangemaakt, als er tenminste nog wat te stoken was, een laatste eierkool of een stuk wrakhout dat alleen met heel veel moeite ging branden en dat rookte en stonk als de hel. Ja, zo waren de winters vroeger.

Nu niets meer van dat alles. Blijkbaar heb je heel geen winter nodig om de lente te krijgen! Vogels zijn al heel lang druk bezig met het afbakenen van hun territorium, en gaan fluitend door het leven. Veel narcissen zijn al verdord en laten het hoofd hangen. Hoe vroeg zijn de irissen en tulpen! Bijen en mieren weten van geen ophouden. Legioenen slakken trekken nu al door de tuinen: de slijmerige tijgerslakken en de roze naaktslakjes, vooral in de nacht gaan ze zich te buiten aan de sla en de jonge dahliascheuten en hostabladeren.

En wat te denken van de oorwormen, de rooftorren, de snuitkevers en de wantsen? Myriaden bladluizen verspreiden zich op de wind over de volop bloeiende struiken en bomen. Hup, daar gaan de bloesemblaadjes al, roze en wit. Het is alsof het winter is en sneeuwt!

 1. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
  Podcast

  PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

  Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.
 2. Thriller Zoutelande
in Duitse vertaling
  zeeland-geboekt

  Thriller Zoutelande in Duitse vertaling

  De vorig jaar oktober verschenen thriller 'Zoutelande’ van Linda van Rijn was meteen een succes. Meer dan 40.000 exemplaren gingen er over de toonbank. Ook Duitse toeristen grepen naar het aan de Walcherse kust gesitueerde moordverhaal. Om hen van dienst te zijn verschijnt deze week de Duitse vertaling van het boek. De titel is nog steeds 'Zoutelande', alleen staat er nu ‘Kriminalroman’ op de cover. En in de vertaling van Andrea Prins staat te lezen dat een echtgenote er ‘ungeniert drauflosflirtet'. Uitgeverij Marmer brengt het boek voor 15,- euro in de winkel.

blogs