Cover G.J. Lepoeter: Als de stenen konden spreken (over de kerk van Kapelle)
Volledig scherm
PREMIUM
Cover G.J. Lepoeter: Als de stenen konden spreken (over de kerk van Kapelle) © G.J. Lepoeter

Kerk van Kapelle doet weer van zich spreken

De geschiedenis staat niet stil. Dat bewijst de in het Bevelandse verleden gespecialiseerde onderzoeker Gerard J. Lepoeter. In 1996 presenteerde hij zijn boek ‘De geheimen van de kerk van Kapelle onthuld'. Nu, bijna een kwart eeuw later, brengt hij een supplement op die uitgave uit: ‘Als de stenen konden spreken'. Weer over de dezelfde kerk dus, maar dan wel op basis van niet eerder bekende stukken. De titel heeft betrekking op de eeuwenoude grafzerken in de kerk, waaraan een ruim geïllustreerd hoofdstuk is gewijd.

 1. Uit de Zeeuwse Almanak
  zeeland-geboekt

  Uit de Zeeuwse Almanak

  In het begin van de maand maart speelde het sterrenbeeld Vissen nog een overheersende rol. Mensen die onder dit sterrenbeeld geboren zijn vertonen doorgaans een grillig karakter. Ze zijn slap, buigzaam en week en ze zijn goedgelovig. Ze lezen daarom dit graag. Gluiperds wil ik ze niet noemen. Vissen zijn uitermate geschikte ondergeschikten. Sinds enkele weken is, zoals u wel gemerkt zal hebben echter het sterrenbeeld Ram van invloed. Rammen zijn te herkennen aan balsturig gedrag. Ze kunnen stijfkoppig zijn, haatdragend, hardnekkig , wraakzuchtig en wrokkig en ze zijn (we durven dit haast niet te schrijven) buitengemeen agressief. Ze weten precies wat een ander moet doen en wat niet, hoe je in de rij moet staan bij de bakker en welke afstand je precies moet bewaren. Ze plakken graag tape op de vloer.
 2. Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had

  Het is anders deze dagen. Drastisch anders. Blij zijn met de lente lijkt taboe. Wandelend loeren we achterdochtig naar elkaar, je moet op anderhalve meter afstand blijven hoor. De voordeurbel. Als ik opendoe staat de postbode al tien meter verder op straat te zwaaien dat hij een pakketje heeft neergelegd. De boekwinkel is open, nog wel. Ook daar waan ik me een melaatse. Geen kip, bijna geen kip te zien. Het lijkt of er iemand met een gifspuit door de wereld is getrokken om elk spoortje levendigheid de kop in te drukken.

blogs