Volledig scherm
PREMIUM
Jean Aicard © Mario Molegraaf

Jean Aicard zag
kurkentrekkers
van goud

Mario Molegraaf

Hij komt, hij komt! De Goede Sint natuurlijk ook, maar ik bedoel Jean Aicard (1848-1921), poëet uit de Provence, daar nog niet vergeten. De ‘Vereeniging tot bevordering van goede voorstellingen op kunstgebied te Middelburg’ maakte haar naam waar. De dichter trad vrijdagavond 6 december 1878 op in de Concertzaal op de Groenmarkt te Middelburg, een kaartje kostte 99 cent. De kranten stonden er vol van, in 1881 verwees men nóg naar Jean Aicard ‘wiens in de zuiderzon gekoesterde verzen ook hier niet uit de herinnering zullen zijn van wie hem een paar jaar geleden hoorden’. En de man die de zuiderzon naar Zeeland had gebracht, schreef terug.

 1. Tilroe's boek neemt je mee met soppende soldaten door de Vlissingse straten
  PREMIUM

  Tilroe's boek neemt je mee met soppende soldaten door de Vlissingse straten

  VLISSINGEN - 'Nicht schießen!’ Van uur tot uur vertelt Vlissinger Edwin Tilroe hoe de geallieerde aanval op Vlissingen verloopt. Van twee uur 's nachts op die eerste november van 1944 tot de troepen drie dagen later, op de vierde november langs het Kanaal naar Middelburg marcheren. Zijn boek Operation Infatuate, de aanval op Vlissingen neemt de lezer mee met de doorweekte, schietende soldaten in de Vlissingse straten.
 1. Tijdschrift Ballustrada
vol poëzie en essays
  zeeland-geboekt

  Tijd­schrift Ballustrada vol poëzie en essays

  Het herfstnummer van het literaire tijdschrift ‘Ballustrada’ biedt een grote variatie aan artikelen. Geen overkoepelend thema deze keer. In de rubriek 'Laaglandse Poëzie’ komen twintig Limburgse dichters uit Nederland en België aan bod. Willem G. Westeijn vertaalde voor de rubriek ‘Taal Ver Taal’ poëzie van de Russische dichter Leonid Aronzon. Columnist Minor kruist de degens met de Dichter des Vaderlands. Er zijn essays opgenomen over het werk van Bob den Uyl en J.L. Borges. André van der Veeke besteedt aandacht aan de eerder dit jaar overleden dichter en essayist Lou Vleugelhof. Renaat Ramon gaat in gesprek met K. Schippers. Nina van Tongeren won tijdens het festival 'Nooit Terug’ in Dordrecht een wedstrijd voor ‘aankomende dichters'.

blogs