cover Vurige liefde van Peter Jan Margry
Volledig scherm
PREMIUM
cover Vurige liefde van Peter Jan Margry © Uitgeverij Prometheus

Janske uit Welberg tussen hemel en hel

zeeland geboektAan elke kerkdeur die ik passeer, rammel ik even. Op slot of open? Ik kom niet in de kerk om te bidden, maar om me te vergapen. Het meest verbaas ik me over de martelaren, harde sm in het teken van God, geloof met zwepen en zwaarden, kettingen en kruisen. Het verhaal van Janske Gorissen (1906-1960) is eveneens vol gruwelen. 

 1. Veel vogelverschrikkers hadden ze daar in het land staan
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Veel vogelver­schrik­kers hadden ze daar in het land staan

  Lage zonnen. Lange schaduwen. De zomer aarzelt. Afscheid nemen moet je niet overhaasten. Het land langs mijn pad is gestoppeld. Ontwortelde restjes tarwehalmen met daartussen de Zeeuwse klei die een heel seizoen aan het zicht onttrokken was. Alleen in de sporen van de sproeimachine zag je de bodem doorschemeren. Verderop in de polders ruik ik uien. De aardappelloodsen beginnen gevuld te raken.
 2. Dit is er tijdens de Kinderboekenweek in Zeeland te doen

  Dit is er tijdens de Kinderboe­ken­week in Zeeland te doen

  De Kinderboekenweek 2021 loopt van woensdag 6 tot en met zondag 17 oktober. Het thema dit jaar is 'Worden wat je wil', waarbij kinderboeken rondom beroepen centraal staan. Bette Westera schreef het kinderboekenweekgeschenk 'Tiril en de toverdrank’ (gratis bij aankoop van minstens 12,50 euro aan kinderboeken). 'Dromer', het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2021 is gemaakt door illustrator Mark Janssen. In Zeeland zijn er vele activiteiten.