Jacques Hamelink.
Volledig scherm
PREMIUM
Jacques Hamelink. © Bianca Sistermans/Lumen

Jacques Hamelink neemt ons mee over Zeeuws-Vlaamse paden

De dichter is bejaard, maar allerminst bedaagd. Een bewogen nieuwe bundel van de 81-jarige Jacques Hamelink, een boek dat geen liefhebber van de Zeeuwse letteren mag missen.

Hij verscheen al in de literatuur toen ik in de baarmoeder verbleef. Maar Jacques Hamelink schrijft nog altijd gedichten die meer aan de raceauto dan aan de rollator doen denken. Poëzie van heel veel decibel, je kunt zijn onlangs verschenen boek ‘Solituden, songs’ moeilijk anders omschrijven. Wie nog mocht denken dat poëzie iets uit een verre wereld is, ongrijpbaar en onbegrijpelijk, wordt luidruchtig overstemd.

Hij durft over de actualiteit te schrijven, zie gedichten als ‘Vlucht MH17, onvolbracht’ of ‘Teloorgang van de Hedwigepolder’. We kennen allemaal het verhaal van de polder die moet verdwijnen, het onverkwikkelijke politieke spel met dingen die geen spel verdragen. Nooit, maar dan ook nooit iemand wat gevraagd, zelfs de dichter niet, een kind van de streek, de reden dat deze schending van Zeeuws-Vlaanderen hem zo raakt.

 1. Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereldvreemd

  Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereld­vreemd

  In één opzicht wil, naar ik vermoed, Andreas Kinneging graag worden tegengesproken. ‘Een Zeeuwse knol wordt nooit een Arabier’, schrijft hij in het voorwoord van ‘De onzichtbare Maat. Archeologie van goed en kwaad’. Een boek dat vanwege de grootscheepse opzet herinneringen oproept aan ‘De compositie van de wereld’ van Harry Mulisch. Bijna zeshonderdvijftig bladzijden dik, honderden zeer geleerde noten, een imponerende bibliografie waarop veel titels van Kinneging, Andreas prijken en een uitgebreide lijst van de ‘meest gebruikte Griekse woorden’. En er wordt véél Grieks gebruikt.
 2. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
  Podcast

  PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

  Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.

blogs