In Oostburg dronken wolven uit de verlaten waterputten
Zeeland GeboektHet is een prachtige, nieuwe geschiedenis van Oostburg. Dat zou je niet meteen denken. ‘Bronnenpublicaties West-Zeeuws-Vlaanderen’ staat er op de cover. Dat is dit kloeke boekwerk over Oostburg in de jaren 1604-1648 zeker. Maar in de inleidende hoofdstukken geven de Sluise archivaris Geert Stroo en historicus André Bauwens in Aardenburg meteen al een bondig overzicht van het wel en wee van Oostburg in die periode.
Delen per e-mail
Meer wee dan wel overigens. Oostburg was tijdens de middeleeuwen uitgegroeid tot een Vlaamse stad. De opstand tegen Spanje maakte van Zeeuws-Vlaanderen een strijdtoneel, waar Spaanse en Staatse troepen elkaar troffen. In 1583 legden de Spanjaarden de stad in de as en vier jaar later - zo blijkt uit de bronnen - restte niet veel meer dan een ruïne in een geïnundeerd land. Het volksverhaal wil dat wolven kwamen drinken uit de verlaten waterputten. De verovering door Maurits in 1604 was volgens de auteurs een keerpunt. Beetje bij beetje kwamen er weer bewoners, voornamelijk protestanten, de katholieken lieten zich niet meer zien. Na 1636 kwamen er veel nieuwe bewoners uit de omgeving van Calais.
De fortificatie van de stad
Tijdens het Twaalfjarig Bestand 1609-1621 werd er een begin gemaakt met de fortificatie van de stad. In de jaren 1620-1630 volgde uitbouw tot een serieuze vesting die bestand moest zijn tegen een Spaanse aanval. Er werden vele militairen in Oostburg gelegerd. Bauwens en Stroo maken uit de kerkenraadsacta op dat het er nogal losbandig aan toeging. Drank, vrouwen van lichte zeden en vast nog veel meer wat in de ogen van predikanten niet door de beugel kon. In 1625 eiste de pest slachtoffers.
notulen en aantekeningen
Behalve de ruime inleiding biedt het boek ‘Oostburg 1604-1648' vooral getranscribeerde bronnen: in totaal veertig die betrekking hebben op de periode tot het einde van de Tachtigjarige Oorlog in 1648. Zoals de resoluties en notulen van de vergaderingen van burgemeester en schepenen, aantekeningen op de verpachting van de stedelijke accijnzen, het bestek voor de aanleg van bolwerken, het verhuurcontract van molen Het Lam in 1647.
De uitgave - te koop voor 37,95 euro - vloeit voort uit een samenwerkingsverband tussen de gemeente Sluis en Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen. Er staan vervolgdelen gepland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
zeeland-geboekt
Wie was de jongen met de deukhoed op?
Mario Molegraaf -
PREMIUM
Hofman is aanstekelijk en kleurrijk
-
zeeland-geboekt
Vers op Zondag 260: Anneke Schenk
In de serie Vers op Zondag publiceren Zeeuwse dichters op toerbeurt een gedicht. Het is een zondagse aangelegenheid: elke zondag wordt één van hun gedichten gepresenteerd op pzc.nl/zeeland-geboekt. Vandaag: Anneke Schenk. -
PREMIUM
Aarnout maakte Ruyslinck een beetje Zeeuws
-
PREMIUMzeeland-geboekt
Melkboer Poppe was een held
Als in het najaar van 1944 de geallieerden landen in Vlissingen, laten de plaatselijke verzetsstrijders zich gelden. De Duitse bezetters spreken vol ontzag over ‘zwaar bewapende partizanen’. John Brosens schreef hun verhaal in een ‘feitelijke roman’: Partizanen aan de Schelde.
-
PREMIUMcolumn jan van damme
We gaan vanaf nu voor biologisch; de knop moet om
Aan elk grassprietje een druppel dauw. Daarover heen een strijklicht van de net ontwaakte voorjaarszon. Zo krijg je een lichtgrijze, bijna wit oplichtende deken over het weiland. Dat ik hier langs mag wandelen, denk ik dan. Tot niet zo lang geleden zwaaide ik een bedankje richting boer die die groene weide toch maar mooi in stand hield. Voor zichzelf, voor zijn dieren, indirect dus ook voor mij. -
zeeland-geboekt
Vers op Zondag 262: Ingeborg Haalboom
In de serie Vers op Zondag publiceren Zeeuwse dichters op toerbeurt een gedicht. Het is een zondagse aangelegenheid: elke zondag wordt één van hun gedichten gepresenteerd op pzc.nl/zeeland-geboekt. Vandaag: Ingeborg Haalboom uit Terneuzen. -
zeeland-geboekt
Thuiswerken
Een verhaal uit de tijd dat thuiswerken nog omstreden was.