Volledig scherm
cover De veldtocht van Roy Armstrong © nvt

In het spoor van bevrijder Roy Armstrong

Een eerbetoon aan de Canadese bevrijders. In boekvorm, wel te verstaan. Dat ligt sinds kort in de winkel onder de titel ‘De veldtocht van Roy Armstrong en de Canadese bevrijders van ons land'. Schrijver Louk Verwer (1946) begon aan zijn boek toen Roy Armstrong (1919-2015) al was overleden. Via zoon Tom en diens echtgenote Brenda kreeg hij veel informatie doorgespeeld.

In het boek volgen we de 3e Canadese Infanteriedivisie van de voorbereiding op de invasie van Normandië tot de bevrijding op 5 mei 1945. D-Day, de verovering van Caen en Cherbourg, de slag om de Falaise Pocket, de bevrijding van Parijs, Rouen en België beslaan de periode van juni tot oktober 1944. Louk Verwer beschrijft steeds de grotere lijnen om dan in te zoomen op The Regina Rifles Regiment. Daarin staat hij dan weer apart stil bij de belevenissen van Roy Armstrong.

De Slag om de Schelde beslaat in het boek een ruim, apart hoofdstuk. De bevrijding van Oost-Zeeuws-Vlaanderen en de verovering van het gebied ten noorden van Antwerpen tot aan Zuid-Beveland komen aan bod, daarna gaat er veel aandacht uit naar de strijd in West-Zeeuws-Vlaanderen, Beveland en Walcheren. 

Roy Armstrong maakt deel uit van de 14th Field Ambulance Service Unit, is motorordonnans van The Regina Rifle Regiment en is persoonlijk chauffeur van Canadese officieren. Als er hard wordt gestreden aan het Leopoldkanaal, verblijft hij van 4 tot 19 oktober in Knesselare. Met ambulance of jeep haalt hij Canadese gewonden op van het slagveld. Hij brengt ze naar het No. 12 Canadian General Hospital in Brugge of naar veldhospitalen in de buurt van het kanaal. Op 19 oktober gaat hij naar Biervliet. Waarschijnlijk wordt hij dan ingezet als motorordonnans voor het overbrengen van berichten. Een gevaarlijk karwei, omdat alleen de dijken berijdbaar zijn ben je een gemakkelijk doelwit. Armstrongs motto is: ,,Rijd met je Norton motor zo snel als je kunt en verminder daardoor de kans dat Duitsers jou kunnen raken.” In een interview in 2011 vertelt hij dat de Duitsers ijzerdraad over de weg spanden om motorrijders te laten verongelukken.

L.G.M. Verwer: De veldtocht van Roy Armstrong en de Canadese bevrijders van ons land - Uitgeverij guns@home, 224 pagina's, 24,95 euro.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Lezing over
verongelukte
RAF-piloot
  zeeland geboekt

  Lezing over verongelukte RAF-pi­loot

  Beeldend kunstenaar Pier Pennings bouwde met panlatten de Spitfire na van zijn oom Bram. Op ware grootte. Dat doorzichtige vliegtuig is momenteel te zien in de Grote Kerk van Veere. Bram Pennings werd in 1941 in zijn RAF-toestel bij Oost-Souburg aangeschoten door Duits afweergeschut. Hij stortte in de Westerschelde en werd nooit teruggevonden. Pier Pennings schreef ook een boek over zijn oom: 'Jongens, ik moet gaan zwemmen'. Zaterdag 31 augustus geeft hij om 15.30 uur een lezing in boekhandel de Drvkkery in Middelburg.
 2. Kookboekenauteur Natascha van der Stelt neemt gebak mee naar Goes

  Kookboe­kenau­teur Natascha van der Stelt neemt gebak mee naar Goes

  GOES - Kookboekenauteur Natascha van der Stelt bezoekt zaterdag 24 augustus (14.00 tot 16.00 uur) boekhandel Het Paard van Troje in Goes. Onlangs verscheen haar nieuwe boek Natascha bakt. Tijdens haar bezoek kan worden geproefd hoe het gebak smaakt dat zij daarin heeft beschreven. Al het gebak is suiker- en tarwevrij. Er worden koekjes, cake en ander klein gebak aangeboden, waaronder in ieder geval klassiekers, om te illustreren dat die dus smaakvol kunnen worden gemaakt zonder suiker of tarwe.
 3. Middelburg
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Middelburg

  In de ogen van veel Vlissingers was Middelburg altijd een erg behoudende stad, hetgeen misschien te wijten was aan het grote aantal intellectuelen en ambtenaren dat in de hoofdstad woonde, een reden voor mensen uit Vlissingen om Middelburg wat te mijden. Middelburg laat echter meer en meer zien dat het met de tijd mee wil gaan. Zo bezoeken vooral in de zomer, als er een wolkje aan de lucht is, steeds meer mensen van buitenaf de hoofdstad, die echter niet berekend is op de toevloed van zovelen, zodat men wel van een overmaat kan spreken.

blogs