Volledig scherm
cover nelleke hagt streepje streepje © Nelleke hagt

In het mijnenveld
van de dementie

Het is een boek dat eerder dit jaar verscheen en aansluit op een zeer actueel maatschappelijk onderwerp: ‘Stréépje stréépje, waar ga je naar toe?’ Nelleke Hagt uit Middelburg beschrijft in deze autobiografische roman hoe hoofdpersonage Neeltje regelmatig haar dementerende vader in het midden van het land bezoekt. Vanaf de eerste tekenen legt ze vast hoe ze samen hun weg zoeken in 'het mijnenveld dat door haar vaders aandoening ontstaat'. Want een intelligente, nogal rechtlijnige en temperamentvolle man, dat is niet altijd gemakkelijk. Het boek beslaat een periode van tien jaar, van maart 2002 tot het laatste kerstfeest in 2012.

Pagina 178: ,,Nadat zijn ogen gedruppeld zijn, vraagt hij ineens: 'Wie is eigenlijk die dame daar, op de kast?’ 'Hè? Die dame op de kast? Welke dame?’ 'Nou, die dame die me vanuit dat lijstje aankijkt. Ik ken haar niet.’ ‘Oh, u bedoelt die foto! Maar dat is Johanna, pap, uw vrouw! U was 54 jaar met haar getrouwd, dat weet u toch nog wel? (...)’ Vader kijkt wezenloos in de richting van het aangewezen portret aan de muur (...) ‘Waarom zie ik haar dan nooit meer?'

Nelleke Hagt: Stréépje, stréépje, waar ga je naar toe? - Eigen uitgave, hardcover, 182 pagina's, 19,95 euro.

 1. Dichteres Anna A. Ros; over wereldleed en de kauwtjes rond de Oostkerk
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Dichteres Anna A. Ros; over wereldleed en de kauwtjes rond de Oostkerk

  Over anderhalve maand is het weer Internationale vrouwendag. Het strijdlied ligt al klaar. ‘Laten we het er op houwen/ dat vrouwen/ op internationale vrouwendag/ niet willen rouwen’, rijmt Anna A. Ros (geb.1962; pseudoniem) in haar nieuwe dichtbundel ‘Uit mijn tent gelokt’. En zo nog vele strofen door, tégen moellahs, pooiers, botte reclamemakers en andere gestoorden. Zulke gedichten, weerbaar en weerloos tegelijk, kenmerken deze dichteres, die in 2017 al een bundel ‘Overleven’ publiceerde.
 2. Kerstmes
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Kerstmes

  Het kerstfeest of hoe het dan ook genoemd wordt, lijkt steeds langer uitgesmeerd te worden. Vorig jaar september zagen we al de eerste voortekenen en een maand later was alles al in gang gezet. In november heerste er op veel plaatsen al een kerstsfeer die vooral uit lichten en lichtjes bestond. In Perth, in Australië, zagen we volop lichtgevende kerstkangeroes, lichttunnels met door een computer aangestuurde lichtpartijen, metershoge knipperende kerstbomen en projecties op gebouwen en op plaveisel. Men noemde het feest ook wel: ‘the silly feast of Christmas’.

blogs