Volledig scherm
PREMIUM
cover Nieuw Letterkundig Magazijn © Nieuw Letterkundig Magazijn

Huizinga schreef
zijn Herfsttij
op Toorenvliet

Mario Molegraaf

Je mag Johan Huizinga (1872-1945) tot de tien grootste Nederlandse schrijvers van de vorige eeuw rekenen. Hij was een historicus, zeker, maar door aanpak en stijl hoort een boek als ‘Herfsttij der Middeleeuwen’ ook tot de top van onze literatuur. Het is precies honderd jaar geleden dat het boek verscheen, reden voor het ‘Nieuw Letterkundig Magazijn’, een uitgave van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, om een hele aflevering aan het veel gelezen, veel besproken en veel vertaalde werk te wijden. Een van de bijdragen, ‘Die schoonste plek ter wereld’ door Martin van den Broeke, is gewijd aan Johan Huizinga en Toornvliet, het befaamde buiten nabij Middelburg waar hij sinds 1892 kwam.

 1. Kerstmes
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Kerstmes

  Het kerstfeest of hoe het dan ook genoemd wordt, lijkt steeds langer uitgesmeerd te worden. Vorig jaar september zagen we al de eerste voortekenen en een maand later was alles al in gang gezet. In november heerste er op veel plaatsen al een kerstsfeer die vooral uit lichten en lichtjes bestond. In Perth, in Australië, zagen we volop lichtgevende kerstkangeroes, lichttunnels met door een computer aangestuurde lichtpartijen, metershoge knipperende kerstbomen en projecties op gebouwen en op plaveisel. Men noemde het feest ook wel: ‘the silly feast of Christmas’.
 2. Libriswinnaar Rob van Essen
komt naar Middelburg
  zeeland-geboekt

  Libriswin­naar Rob van Essen komt naar Middelburg

  In het kader van de Week van de Leesclub komt auteur Rob van Essen woensdag 29 januari naar Middelburg. Vanaf 15.30 uur vertelt hij in boekhandel de Drvkkery over ‘De goede zoon’, de roman waarmee hij vorig jaar de Libris Literatuurprijs won. Rob van Essen (Amstelveen, 1963) is schrijver, vertaler en recensent. Hij debuteerde in 1996 met de roman 'Reddend zwemmen'. Zijn in 2008 verschenen roman 'Visser’ werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2015 werd zijn tweede verhalenbundel ‘Hier wonen ook mensen’ bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs.

blogs