Volledig scherm
PREMIUM
cover Nieuw Letterkundig Magazijn © Nieuw Letterkundig Magazijn

Huizinga schreef
zijn Herfsttij
op Toorenvliet

Mario Molegraaf

Je mag Johan Huizinga (1872-1945) tot de tien grootste Nederlandse schrijvers van de vorige eeuw rekenen. Hij was een historicus, zeker, maar door aanpak en stijl hoort een boek als ‘Herfsttij der Middeleeuwen’ ook tot de top van onze literatuur. Het is precies honderd jaar geleden dat het boek verscheen, reden voor het ‘Nieuw Letterkundig Magazijn’, een uitgave van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, om een hele aflevering aan het veel gelezen, veel besproken en veel vertaalde werk te wijden. Een van de bijdragen, ‘Die schoonste plek ter wereld’ door Martin van den Broeke, is gewijd aan Johan Huizinga en Toornvliet, het befaamde buiten nabij Middelburg waar hij sinds 1892 kwam.

 1. Tilroe's boek neemt je mee met soppende soldaten door de Vlissingse straten
  PREMIUM

  Tilroe's boek neemt je mee met soppende soldaten door de Vlissingse straten

  VLISSINGEN - 'Nicht schießen!’ Van uur tot uur vertelt Vlissinger Edwin Tilroe hoe de geallieerde aanval op Vlissingen verloopt. Van twee uur 's nachts op die eerste november van 1944 tot de troepen drie dagen later, op de vierde november langs het Kanaal naar Middelburg marcheren. Zijn boek Operation Infatuate, de aanval op Vlissingen neemt de lezer mee met de doorweekte, schietende soldaten in de Vlissingse straten.
 1. Tijdschrift Ballustrada
vol poëzie en essays
  zeeland-geboekt

  Tijd­schrift Ballustrada vol poëzie en essays

  Het herfstnummer van het literaire tijdschrift ‘Ballustrada’ biedt een grote variatie aan artikelen. Geen overkoepelend thema deze keer. In de rubriek 'Laaglandse Poëzie’ komen twintig Limburgse dichters uit Nederland en België aan bod. Willem G. Westeijn vertaalde voor de rubriek ‘Taal Ver Taal’ poëzie van de Russische dichter Leonid Aronzon. Columnist Minor kruist de degens met de Dichter des Vaderlands. Er zijn essays opgenomen over het werk van Bob den Uyl en J.L. Borges. André van der Veeke besteedt aandacht aan de eerder dit jaar overleden dichter en essayist Lou Vleugelhof. Renaat Ramon gaat in gesprek met K. Schippers. Nina van Tongeren won tijdens het festival 'Nooit Terug’ in Dordrecht een wedstrijd voor ‘aankomende dichters'.

blogs