Volledig scherm
illustratie wim hofman 28 juni 2019 © wim hofman

Het oude Ierland

Toen de ochtendmistflarden eenmaal waren weggewaaid, bleek Ierland er erg groen uit te zien. In de verte wat zon over de gele gaspeldoorn en de heide. Veel kleuren groen, moeras misschien, en stukken zompig grasland of bruingroene turfvelden met schaduwen van de wolken, en hier en daar de glinstering van waterplassen. 

En verder wat heuvels met bosjes op hun hellingen en stenen die uit de grond staken. Dat zijn volgens de oude verhalen de graven van gesneuvelde Keltische helden: reuzen, maar zonder hoofd, want dat werd als trofee meegenomen. De hoofden zouden dikwijls lang blijven klagen en soms krijsten en schreeuwden ze zo hard dat de doodskoppen uit elkaar barstten. ‘Voorwaar geen mooie muziek’ zegt de schrijver die de mythen van Fionn mac Cumhall (Finn Mac Cool) heeft opgetekend. Als je goed luistert tijdens een van de doelloze wandelingen die je in Ierland al gauw gaat maken, dan hoor je soms nog van die geheimzinnige geluiden en weemoedige klaagliederen en zie je allerlei schimmige dingen uit het verre verleden.

Verhalen genoeg in Ierland en, geloof me, er is echt heel veel ouds: twee, drieduizend jaar oude aarden wallen en muurtjes. Grafstenen met vreemde uit elkaar en in elkaar draaiende spiralen, erin gehakt door mensen die daar leefden, nog voor de Kelten het land bevolkten. Een steenhoop die misschien wel het graf is van Breo-saighit: de ene zijde van haar gelaat was lelijk, de andere zijde schoon. Men zegt dat ze niet dood is, maar slaapt, zoals ook Finn Mac Cool, in zijn grot. Er zijn plekken waar monniken huisden in hutten van gestapelde stenen. Ze zaten daar maar en penden met engelengeduld oude teksten op stukken schapenvel en ze versierden hun hoofdletters met ingewikkelde en slingerende krullen en ik stel me zo voor dat ze daarbij zachtjes wijsjes floten die weer op de zwierige krullen leken. Misschien werden ze bij hun tekeningen wel geïnspireerd door die prehistorische inkervingen met hun hemelse spiralen. Er zijn grote platte granieten stenen waarvan men zegt dat ze een enkele keer gaan juichen of brullen als je erop stapt en dat je, als je er afspringt, prompt natte voeten krijgt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Top 5 van de Zeeuwse boekhandels: september 2019
    PREMIUM
    zeeland-geboekt

    Top 5 van de Zeeuwse boekhan­dels: september 2019

    We hebben een korte zomerdip gehad. Waarmee ik wil zeggen: het is even geleden dat de top 5 van de Zeeuwse boekhandels verscheen. Nu pakken we met september 2019 de draad weer op. En het is al oorlog wat de klok slaat. Met het monumentale werk van Hans Sakkers en Tobias van Gent als onbetwiste koploper, dat boek is toe aan een tweede druk. De strip van Willem Meijer en Arthur Scheijde is ook een hit. En Carla Rus is met haar bevrijdingsverhaal eveneens in trek. Oek de Jong zorgt met zijn roman 'Zwarte schuur’ voor variatie.

blogs