Volledig scherm
cover Herinneringen van een Zeeuwse garnalenvisser © nvt

Herinneringen
van een Zeeuwse
garnalenvisser

Mario Molegraaf

Voor één keer werd Kees Grootjans schrijver. De rest van zijn leven had hij honderd andere dingen gedaan. Vooral was hij trots op één activiteit, daarom werd het dikke cahier dat hij had volgeschreven uitgegeven onder de titel ‘Herinneringen van een Zeeuwse garnalenvisser’. ‘Het eerste levenslicht zag ik in het jaar 1918 te Arnemuiden, een vissersdorpje op Walcheren’, begint Grootjans het relaas waarvoor hij duidelijk eens goed is gaan zitten. Najaar 1977 had hij te horen gekregen dat hij aan kanker leed. Een zoon stelde hem voor ter afleiding zijn levensverhaal op te schrijven en hielp hem daarbij. In 1981 stierf Grootjans en weer tien jaar later werd het fraai verzorgde boek uitgebracht door Van Geyt Productions te Hulst.

Nu eens niet de geschiedenis vanuit kille kantoren en protserige paleizen, maar vanuit armzalige huisjes en onaanzienlijke haventjes. Kees Grootjans verloor al vroeg zijn vader, en enkele jaren later bij een ramp met een vissersschuit ook zijn grootvader. De man was goed geweest voor uitspraken als ‘Je praat de gaten in mijn kousen.’ De redding kwam toen moeder Grootjans besloot met een visserman uit Terneuzen te trouwen. Zo volgde een verhuizing naar de enthousiast beschreven plaats, ‘toen nog een prachtig oud vestingstadje, rondom in de wallen’. Hij bewaarde warme en avontuurlijke jeugdherinneringen aan Terneuzen, hoewel hij al als schooljongen aan het werk werd gezet. De bovenmeester liet hem vroeg vertrekken ‘om een korfje garnalen uit te gaan leuren’.

De vissers moesten niet alleen vangen, maar de waren ook verkopen. Wat niet altijd lukte, ‘zulke lekkere, verse garnalen’ en geen mens die toehapte. We worden ingewijd in klakkers (wieren) snijden, kokhanen (kokkels) rapen en andere vissersgeheimen: ‘Met het motortje vissen was veel gemakkelijker dan op de zeilen’.

Tussendoor is er ook wat persoonlijk leven: ‘Dit wordt mijn vrouw!’ Interessant zijn de bladzijden over de bezettingsjaren, wonderlijk genoeg een periode voor de vissers dat er eindelijk eens goed werd verdiend. De volgende keer dat ik garnalen eet, zullen mijn gedachten onvermijdelijk uitgaan naar Kees Grootjans, naar zijn kottertje, zijn motorsloep en zijn hoogaarsje.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Siebelink is Freud voor beginners
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Siebelink is Freud voor beginners

  Waar slechte schrijvers goed in kunnen zijn: het is allemaal te zien in Oscar, de roman met Zeeuwse tint die Jan Siebelink in 2012 publiceerde. Hij begon zijn literaire loopbaan in een frivool jasje, alsof hij eigenlijk Jean Sibelinque heette. Maar zijn proza werd al snel zwaar en gewild. Gewild diepzinnig vooral, met in Oscar namen die véél willen suggereren. De tegenspelers van de hoofdpersoon heten Id en Esmée (Es), Freud voor beginners dus, lust die uitgeleefd moet worden.
 2. Presentatie van de Goese wonderdokter
  zeeland-geboekt

  Presenta­tie van de Goese wonderdok­ter

  Albert Willem van Renterghem (1845-1939) is bijna vergeten. Maar hij was de Goese huisarts die de psycho-analyse en de hypnosetherapie in Nederland introduceerde. Hoe hij dat deed beschreef hij in 1920 in zijn ‘Autobiographie’. De Zeeuwse auteur Rinus Spruit bewerkte de oorspronkelijke tekst van Van Renterghem tot een boek voor de lezer van vandaag: ‘De wonderdokter - Albert Willem van Renterghem' (Uitgeverij Cossee, 20,99 euro).

blogs