Volledig scherm
PREMIUM
cover Zeeland van Hans Koning © Mario Molegraaf

Hereniging op
een Zeeuwse
boerderij

In ‘Zeeland, or Elective Concurrences’ (2001) neemt Hans Koning (1921-2007) de lezer mee naar Zeeland in de oorlogsjaren. Hij, in Nederland opgegroeid maar Amerikaan geworden, mocht dan niet meer in het Nederlands schrijven, hij bleef wel een beetje in het Nederlands denken. ‘Gibt es unterduykers here?’ zeggen Duitse soldaten bij hem. Eerder liet hij iemand opmerken: ‘she dived under’. Met meteen de uitleg dat dit vertaald Nederlands (‘translated Dutch’) is voor ondergronds gaan. Aan het woord is de Joodse Marie de Jongh, op de vlucht. Haar moeder is ondergedoken op de Walcherse boerderij van Wouter Dieleman, vijf mijl ten zuidwesten van Veere.

 1. Kerstmes
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Kerstmes

  Het kerstfeest of hoe het dan ook genoemd wordt, lijkt steeds langer uitgesmeerd te worden. Vorig jaar september zagen we al de eerste voortekenen en een maand later was alles al in gang gezet. In november heerste er op veel plaatsen al een kerstsfeer die vooral uit lichten en lichtjes bestond. In Perth, in Australië, zagen we volop lichtgevende kerstkangeroes, lichttunnels met door een computer aangestuurde lichtpartijen, metershoge knipperende kerstbomen en projecties op gebouwen en op plaveisel. Men noemde het feest ook wel: ‘the silly feast of Christmas’.
 2. Libriswinnaar Rob van Essen
komt naar Middelburg
  zeeland-geboekt

  Libriswin­naar Rob van Essen komt naar Middelburg

  In het kader van de Week van de Leesclub komt auteur Rob van Essen woensdag 29 januari naar Middelburg. Vanaf 15.30 uur vertelt hij in boekhandel de Drvkkery over ‘De goede zoon’, de roman waarmee hij vorig jaar de Libris Literatuurprijs won. Rob van Essen (Amstelveen, 1963) is schrijver, vertaler en recensent. Hij debuteerde in 1996 met de roman 'Reddend zwemmen'. Zijn in 2008 verschenen roman 'Visser’ werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2015 werd zijn tweede verhalenbundel ‘Hier wonen ook mensen’ bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs.

blogs