Volledig scherm
Heleen van Royen en haar moeder. © Filmfragment

Heleen van Royen met documentaire in Vlissingen

Schrijfster Heleen van Royen is zondag 19 februari te gast bij ‘Film by the Sea door het Jaar’. Zij presenteert haar film Het doet zo zeer, waarin ze een jaar lang haar dementerende moeder volgt, in alledaagse situaties en in de tocht langs artsen, zorginstellingen en klinieken. 

De voorstelling in bioscoop CineCity in Vlissingen begint om 16.15 uur. Na afloop verzorgt Fifi Visser een vraaggesprek met Van Royen.

PERSBERICHT

Heleen van Rooyen schets in ‘Het doet zo zeer’ het portret van haar moeder waarbij beginnende dementie is geconstateerd. Op zondag 19 februari om 16:15 uur wordt Het doet zo zeer vertoond in CineCity. Deze film maakt onderdeel uit van het Film by the Sea door het jaar programma. Heleen van Royen brengt ook zelf op deze middag een bezoek aan CineCity. Aansluitend op de voorstelling is er een gesprek met Heleen van Royen gepresenteerd door Fifi Visser (duur ca. 20 minuten).

Hoe is het om ouder te worden met een beginnende vasculaire dementie? En hoe wordt dat ervaren door naasten? Van Royen volgde haar moeder een jaar lang en bediende de camera grotendeels zelf. Ze volgde haar moeder overal, zowel in alledaagse situaties als in de tocht langs artsen, zorginstellingen en klinieken.

‘Hoeveel avonturen komen er nog?!’ vraagt haar moeder na het zoveelste bewijs dat ouder worden met gebreken komt. In de documentaire wordt er ingezoomd op moeilijke beslissingen over bijvoorbeeld verhuizen en euthanasie. Uiteraard is er ook een blik op de kostbare momenten van samenzijn. Een liefdevolle, herkenbare, pijnlijke en vaak bijzonder grappige ode aan het leven, met dank aan Heleens moeder, mevrouw Breed.

Het doet zo zeer werd het eerst vertoond op 28 januari tijdens het IFFR 2017, het internationale filmfestival Rotterdam. De film werd zeer goed ontvangen en trok volle zalen door het hele land.

Het doet zo zeer is een opvallend ingetogen en intiem portret dat gezien mag worden als een mooie schets van het ouder worden. – filmtotaal

Van Royen is een bekend schrijfster, maar is ook vaak te zien op de Nederlandse televisie. Twee van haar boeken zijn ondertussen verfilmd, namelijk De gelukkige huisvrouw (2010) met Carice van Houten en De Ontsnapping (2015) met Isa Hoes.

Lees ook de andere blogs op Zeeland Geboekt.

blogs