Volledig scherm
Hans Steketee, journalist NRC Handelsblad, scheef het boek ' De Warnow' © Lukas Gobel

Hans Steketee vertelt over zijn reconstructie van de ondergang van de Warnow

Volledig scherm
Omslag van het boek 'De Warnow' van journalist Hans Steketee © Uitgeverij Pluim

NRC-journalist Hans Steketee vertelt woensdag 30 oktober in Middelburg over zijn pas verschenen boek 'De Warnow - Een schip, een man, een droom'. In dat boek reconstrueert hij de ondergang in 2013 van de oude tot zeilschip omgebouwde loodsboot Warnow. Het schip verdween tijdens stormachtig weer in de Noordzee tussen Schotland en Noorwegen. Aan boord waren drie vrienden, onder wie de toen 51-jarige Middelburger Peter van Liere. Schipper was Arnoud Brinkman, hij had met zijn ook aan boord aanwezige vriendin Tirza Smit het plan opgevat om naar het Noorderlicht te varen. Bij vertrek uit Schiedam waren er acht opvarenden, vijf van hen stapten in Schotland van boord na een stormachtige overtocht.

Journalist Hans Steketee (1959) is afkomstig uit Middelburg. Over zijn tijd als correspondent in Engeland publiceerde hij ‘Eiland tussen de oren’ (Prometheus). Eerder schreef hij een verzameling Europese reisverhalen, ‘Landschap achter het oog’ (Veen). Steketee is ook zeezeiler.

De avond over de Warnow begint woensdag om 19.30 uur in Kaffee 't Hof in Middelburg. PZC-verslaggever Jan van Damme gaat dan met schrijver Hans Steketee in gesprek. Kaarten (5,- euro) zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via boekhandel de Drvkkery in Middelburg.

  1. Sinterklaas, een oude man
    PREMIUM
    zeeland-geboekt

    Sinter­klaas, een oude man

    Sinterklaas, een oude man Trekt zich nergens wat van an. Hij strooit hier en daar een noot Hij komt rustig met de boot En zijn schoorsteen blijft maar roken. Hij heeft niets tegen kachel stoken: Zonder schoorsteen gaat ‘t niet goed. Piet krijgt geen roe, maar wel wat roet (roe en roet scheelt maar 1 letter). Geen roe meer, geen kind is nog een etter. Alle kinderen zijn zoet en o zo beschaafd Velen zijn, net als hun ouders, hoogbegaafd En ze hebben leren consumeren. Daarom krijgen ze geschenken, Karrenvrachten. Je kunt het zo gek niet bedenken Of ze krijgen het: barbies, tractors, nieuwe sokken, Lap-tops, e-bikes, pindabrokken. Opblaaspoppen, hardloopschoenen, vakantiereisjes, Tatoeages, boerenjongens, boerenmeisjes. Buitenkeukens, scheve schaatsen, tussendoortjes, Lichtgevende condoompjes, drones en accuboortjes. Ja, iedereen, of hij of zij nu groot of klein is, Of met de fiets of gewoon te voet of met de trein is, Honderd jaar oud, of ouder, of nog een kind: Iedereen krijgt cadeautjes van de sint. Zelfs de tandarts, die viert feest, Krijgt van de sint een suikerbeest. Als alles klaar is, bestijgt hij zijn paardje En lacht stiekem in zijn baardje. Hij vindt het blijkbaar heel niet erg, Die kolossale afvalberg.

blogs