Volledig scherm
Dichter Melis van den Hoek © Carel Bruring

Golven beitelden zijn voornaam in basalt

De titels van dichter Melis van den Hoek (1947) uit Goes allittereren. Kijk maar naar de eerdere bundels: Wandelen op de wolken, Hunkeren naar de horizon, Schitteren in de schaduw, Knikkeren met een kogel en Schemeren op de schommel. Nu heeft hij dertig gedichten gebundeld in Worstelen met de wilgen.

Veel tijdelijkheid en vergankelijkheid, ook deze keer. Wie eerdere bundels las, weet dat Melis zijn lange verleden en ongetwijfeld kortere toekomst in pakkende beelden weet te vangen. Zo dicht hij over de ondergang van de ‘polderjongen’. De komst van een chemische fabriek verwoest en vergiftigt zijn leefomgeving. Pagina 35: ‘wanhoop dreef hem naar het water / een zure mist vertroebelde zijn geest / golven beitelden zijn voornaam in basalt / zijn kist stond deze ochtend op de dijk’.

Volledig scherm
© Melis van den Hoek

Het platteland, het boerenbestaan is nooit ver weg. Zoals in heimwee: ‘oud spinrag rond een as / lijnen naar verleden tijd / houtworm in de spaken / kleine gaatjes in vroeger / de wagens zijn verdwenen / geen geur van paard en stal / vier wielen doelloos stil / in lege landbouwschuren’.

Elk gedicht wordt op de naastliggende pagina voorzien van een passende illustratie. Foto’s van Annet van Heusden, Carel Bruring, Jo Polak, Lena Schreienberg, Judith Barth en Jan Goeree. Een oude bankschroef, een verroest stookvat, een half verteerde conference-peer. Maar ook zwanen in volle vlucht, een Bevelandse polderweg en een door de zomerhitte gevelde wandelaar. Rina de Korte voorzag enkele gedichten van waterverven.

Het laatste gedicht, worsteling, is aan de titel van de bundel gelinkt. Je bent geneigd de dichter te zien als een door hem geportretteerde wilg: ‘een knoesterige ongelijke strijd / die nooit ten einde komt / zelfs oud en krom dragen zij / hun gescheurde kroon in top'. Het laatste couplet luidt: ‘mijn botten zullen schrijven / ruige regels ondergronds / ik zal spreken met de wilgen / natuurlijk binnensmonds’.

Melis van den Hoek: Worstelen met de wilgen - Uitgeverij Boekscout, 66 pagina's, 16,99 euro.

 1. Kerstmes
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Kerstmes

  Het kerstfeest of hoe het dan ook genoemd wordt, lijkt steeds langer uitgesmeerd te worden. Vorig jaar september zagen we al de eerste voortekenen en een maand later was alles al in gang gezet. In november heerste er op veel plaatsen al een kerstsfeer die vooral uit lichten en lichtjes bestond. In Perth, in Australië, zagen we volop lichtgevende kerstkangeroes, lichttunnels met door een computer aangestuurde lichtpartijen, metershoge knipperende kerstbomen en projecties op gebouwen en op plaveisel. Men noemde het feest ook wel: ‘the silly feast of Christmas’.
 2. Libriswinnaar Rob van Essen
komt naar Middelburg
  zeeland-geboekt

  Libriswin­naar Rob van Essen komt naar Middelburg

  In het kader van de Week van de Leesclub komt auteur Rob van Essen woensdag 29 januari naar Middelburg. Vanaf 15.30 uur vertelt hij in boekhandel de Drvkkery over ‘De goede zoon’, de roman waarmee hij vorig jaar de Libris Literatuurprijs won. Rob van Essen (Amstelveen, 1963) is schrijver, vertaler en recensent. Hij debuteerde in 1996 met de roman 'Reddend zwemmen'. Zijn in 2008 verschenen roman 'Visser’ werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2015 werd zijn tweede verhalenbundel ‘Hier wonen ook mensen’ bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs.

blogs