De gebroeders Naerebout redden schipbreukelingen van de verongelukte Oost-Indiëvaarder Woestduyn voor de kust van Walcheren, gravure 1787 door Reinier Vinkeles naar Jacobus Buys (detail)
Volledig scherm
PREMIUM
De gebroeders Naerebout redden schipbreukelingen van de verongelukte Oost-Indiëvaarder Woestduyn voor de kust van Walcheren, gravure 1787 door Reinier Vinkeles naar Jacobus Buys (detail) © Universiteitsbibliotheek Amsterdam

Frans Naerebout: een held in 1860 regels

De Vlissingse loods en mensenredder Frans Naerebout was al een held tijdens zijn leven, ruim twee eeuwen geleden. In een vliegende storm redde hij de bemanning van de Woestduyn. In 1826 was er stof genoeg voor een groots heldendicht over zijn koene daden. Marinus van Hattum geeft die 1860 dichtregels weer een sprankelend leven.

  1. In verhalen kan nu eenmaal alles

    In verhalen kan nu eenmaal alles

    Muis en Leeuw zijn terug. Nee, niet als de theaterfiguren die Josien de Graaf in 1992 tot leven liet komen. Nu heeft ze de dierennamen verwerkt in haar pas verschenen jeugdboek 'Leon & Mikki'. Mikki en Leon zijn vrienden, Mikki noemt Leon Leeuw, Leon noemt Mikki Muis. Op een regenachtige middag vervelen ze zich zo ongeveer te pletter en geeft Leons moeder hen opdracht om de zolder op te ruimen. Daar hebben ze tijdens een vorige spelmiddag een enorme puinhoop achtergelaten. Met gezonde tegenzin gaan ze naar boven.