De gebroeders Naerebout redden schipbreukelingen van de verongelukte Oost-Indiëvaarder Woestduyn voor de kust van Walcheren, gravure 1787 door Reinier Vinkeles naar Jacobus Buys (detail)
Volledig scherm
PREMIUM
De gebroeders Naerebout redden schipbreukelingen van de verongelukte Oost-Indiëvaarder Woestduyn voor de kust van Walcheren, gravure 1787 door Reinier Vinkeles naar Jacobus Buys (detail) © Universiteitsbibliotheek Amsterdam

Frans Naerebout: een held in 1860 regels

De Vlissingse loods en mensenredder Frans Naerebout was al een held tijdens zijn leven, ruim twee eeuwen geleden. In een vliegende storm redde hij de bemanning van de Woestduyn. In 1826 was er stof genoeg voor een groots heldendicht over zijn koene daden. Marinus van Hattum geeft die 1860 dichtregels weer een sprankelend leven.

  1. Een rondwandelingetje in de buurt
    zeeland-geboekt

    Een rondwande­lin­ge­tje in de buurt

    Hier vlakbij aan de weg heb je een fietsenwinkel (Harm’s Rijwielcentrale) met nieuwe rijwielmodellen in de etalage. Soms staan er ook fietsen buiten. Boven de deur is een bord bevestigd met ‘Gazelle Gaat Verder’ erop. Binnen ruikt het naar rubber. Je kunt er behalve fietsen en binnen- en buitenbanden, soms ook zwarte en gele en tomaatrode regenjasjes kopen en fietstassen en pompjes en drinkflessen en zadels en lampjes die je aan je mouwen kunt bevestigen. Ze repareren er ook je fiets. Ze hebben achter de winkel een werkplaats. Ze hangen daar je fiets aan haken aan staalkabels op, zodat de fietsenmakers gemakkelijker bij de ketting kunnen en aan de pedalen kunnen draaien. Er is een werktafel met ontelbaar veel voorwerpen erop. De meeste van metaal en zwart of glimmend. Het ruikt daar een beetje naar smeerolie. Een van de fietsenmakers heet Harm.