Volledig scherm
Renée van Riessen

Filosoof Renée van Riessen signeert in Middelburg

Filosoof en dichter Renée van Riessen signeert haar boek Van zichzelf bevrijd zaterdag 19 oktober in boekhandel de Drvkkery in Middelburg. Ze doet dat van 14.00 tot 15.00 uur, voorafgaand aan haar lezing in het Filosofisch Café in het Zeeuws Museum.

Renée van Riessen onderzoekt het denken van de Frans-joodse filosoof Emmanuel Levinas (1906-1995). Het gaat daarbij vooral om zijn ideeën over nabijheid en naastenliefde, de bevrijdende kracht van relaties. Van Riessen gaat in haar boek ook in op het werk van hedendaagse denkers als Heidegger, Ricoeur en Derrida en legt verbanden met kunstenaars als Natalia Ginzburg en Barnett Newman. Ze vraagt zich af of nabijheid een ander woord is voor naastenliefde. De schrijfster doceert godsdienstfilosofie aan de Protestants Theologische Universiteit Groningen en is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Eerder publiceerde zij het Oratio-essay De ziel opnieuw.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Aai eens over de warme neus van dikbil Muffin
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Aai eens over de warme neus van dikbil Muffin

  Nu het Haagse Malieveld door zwaar uitgeruste onrust aan modder is verreden, vond ik dat wel een mooie bijkomstigheid. Zo dichtbij het stadscentrum, nog dichter bij het Torentje van onze op gezette tijden vergeetachtige eerste minister, daar zag het er plotseling hartstikke landelijk uit. Al die stedelingen moeten zich een aardverschuiving geschrokken zijn. Slik! Slik op hun stoepen, slik op hun met blik volgestouwde doorgangsroutes. Dat waren ze niet gewend.
 2. Uitgeput na een literaire achtbaan
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Uitgeput na een literaire achtbaan

  Geen komma’s, veel strepen, het is kenmerkend voor het jachtige en weerbarstige proza van Dirk Dufraing. Inmiddels is het stil rond deze auteur, in 1956 geboren te Turnhout, maar hij schreef enkele luidruchtige boeken. Zijn debuut Kromhout uit 1988, De Kerstman in september uit 1991, maar vooral Rock’n’Roll uit 1989 waarin de Vlaamse schrijver, tenminste zijn tweede ik, Dédé Destain geheten, zich terugtrekt te Kamperland ‘Noord-Beveland – Zeeland – Nederland – Europa etc.’ Hij heeft daar ‘’n soortement bungalow’ gehuurd om aan de hand van een verzameling LP’s een boek over het verschijnsel rock’n’roll te maken. Een boek dat steeds meer een zelfportret wordt van een aan drank en vrouwen verslaafde schrijver.

blogs