cover Kloosterrijk Schouwen
Volledig scherm
PREMIUM
cover Kloosterrijk Schouwen © UItgeverij WalburgPers

Fietsen langs verdwenen kloosters

Brevierende nonnetjes en monniken kom je op Schouwen niet meer tegen. Maar wie leest en beleeft kan terug naar de religieuze middeleeuwen. De dit voorjaar verschenen fietsgids Kloosterrijk Schouwen van Henk Dalebout wijst de weg.

In deze coronavolle tijden mogen we nog wel fietsen. Met mate en op gepaste afstand van elkaar. Maar het mag. Dus is een boekje met fietsroutes langs verdwenen Schouwse kloosters helemaal zo’n slecht idee nog niet. Je moet er wel inlevingsvermogen voor hebben, want in het beste geval zijn er een luidklokje en nog wat in een schuur hergebruikte kloostermoppen te vinden. Fantasie is dus ook welkom voor wie het Spiritus Jesu Christi of het Da Pacem Domine over de velden wil horen echoën.

 1. Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereldvreemd

  Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereld­vreemd

  In één opzicht wil, naar ik vermoed, Andreas Kinneging graag worden tegengesproken. ‘Een Zeeuwse knol wordt nooit een Arabier’, schrijft hij in het voorwoord van ‘De onzichtbare Maat. Archeologie van goed en kwaad’. Een boek dat vanwege de grootscheepse opzet herinneringen oproept aan ‘De compositie van de wereld’ van Harry Mulisch. Bijna zeshonderdvijftig bladzijden dik, honderden zeer geleerde noten, een imponerende bibliografie waarop veel titels van Kinneging, Andreas prijken en een uitgebreide lijst van de ‘meest gebruikte Griekse woorden’. En er wordt véél Grieks gebruikt.
 2. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
  Podcast

  PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

  Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.

blogs