Jos Daelman is een vooraanstaande verschijning in de Vlaamse poëzie.
Volledig scherm
Jos Daelman is een vooraanstaande verschijning in de Vlaamse poëzie. © Camile Schelstraete

Er is een mannetje komen inwonen

Dichter Jos Daelman neemt afscheid in stijl. Met de bundel ‘Oase’ rondt hij zijn oeuvre af. ‘Wanneer de liefde plicht wordt, sterft ze in dankbaarheid’.

 1. Coen Verbraak vertelt over de vergeten geschiedenis van de Molukkers
  zeeland-geboekt

  Coen Verbraak vertelt over de vergeten geschiede­nis van de Molukkers

  Het zou maar tijdelijk zijn. Dat was de 12.500 Molukkers verteld die in het voorjaar van 1951 per schip in Nederland arriveerden. Ze lieten een warm en groen land achter en kwamen terecht in een koud en grijs polderland waar ze zich niet welkom voelden. De eerste opvang vond plaats in kampen, waaronder de barakken van het beruchte Westerbork. Dat terugkeer er niet in zat werd in de loop der jaren duidelijk. Ondanks beloften, ook van Nederland. Vele Molukkers hadden in dienst van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger hun leven gewaagd. Het gevoel dat Nederland hen in de steek liet, ging overheersen.
 2. Uit Nederland naar Holanda
  zeeland-geboekt

  Uit Nederland naar Holanda

  ‘Der komt ’n ké ’n dag da ze ons vinnen’, zei Piet van Heule, Zeeuw te Brazilië. Hij en de andere Zeeuwen daar zijn inderdaad gevonden. Hun voorouders vertrokken zo’n anderhalve eeuw geleden uit Retranchement, Groede en andere plaatsen in het westen van Zeeuws-Vlaanderen naar het oosten van Brazilië. Dat was voor hen het beloofde land, ze kregen een huis, landbouwgrond, koffiestruiken toegezegd. In de praktijk bleek dat een schamele hut, een schrale akker en verder niets, maar er was geen boot terug.