Wim Hofman: een stapel boeken
Volledig scherm
Wim Hofman: een stapel boeken © Wim Hofman

Een stapel boeken

 1. Michiel Romeyn signeert in Goes
  zeeland-geboekt

  Michiel Romeyn signeert in Goes

  Michiel Romeyn werd wereldberoemd in Nederland met zijn Jiskefet-creaties Oboema, Storm en Van Binsbergen. Robert Lagendijk heeft aan de hand van gesprekken met de kunstenaar, acteur en komiek het levensverhaal van de in 1955 geboren Romeyn opgeschreven in de biografie 'Bepaal jij dat?’ Het boek geeft behalve een beeld van leven en werk ook een kijkje achter de schermen van programma's als ‘Jiskefet’, ‘Debiteuren Crediteuren’ en de ‘Lullo’s’. Vrijdag 3 september signeert Michiel Romeyn zijn biografie in boekhandel Het Paard van Troje in Goes van 15 tot 16 uur.
 2. Calvados
  zeeland-geboekt

  Calvados

  Vorige week kwam mijn oudste broer, Zweitze, op bezoek. Hij was jarig en bracht een fles calvados mee. De drank deed me opeens denken aan wat Van Schaik uit Vlissingen me ooit vertelde. Jan van Schaik had Engels gestudeerd in Utrecht, was lang leraar en vertaalde teksten uit het Engels, onder andere het boek: We Didn’t Mean to go to Sea, van Arthur Ransome, dat vertelt over een stel kinderen die per ongeluk met hun zeilbootje van Engeland in Vlissingen terechtkomen; hij schreef over het brouwen van bier en over het zelf maken van wijn, maar hij maakte ook calvados. Hij werd geprezen om hetgeen hij gemaakt had en hij besloot mee te doen aan een grote calvados-wedstrijd in Deauville, in Normandië. Hij deed enkele flesjes calvados in zijn fietstas en reed richting Deauville aan de Franse kust. De tocht ging goed, maar naarmate de reis vorderde dacht hij na over wat hij aan het doen was. Was het niet te pretentieus om als Nederlander mee te doen aan zo’n prestigieuze wedstrijd met een jury van fijnproevers. Hij kwam door dorpen met allerlei plekken waar calvados te koop was en hij besloot zijn drank te laten keuren door zo’n handelaar, van wie hij vermoedde dat die toch wel iets van de kwaliteit van calvados wist.
 1. Freek de Jonge schrijft over zijn jongste jaren
  zeeland-geboekt

  Freek de Jonge schrijft over zijn jongste jaren

  Het eerste deel van de memoires van cabaretier Freek de Jonge (1944) verschijnt donderdag 14 oktober. De titel is 'Kom verder'. De theatermaker duikt in zijn eerste levensjaren en geeft daarbij een beeld van het leven van zijn grootouders en ouders. Het verhaal begint in de zomer van 1900 als de veertienjarige grootvader tijdens het koeien hoeden op Schouwen-Duiveland een Roeping krijgt. Daardoor wordt vader Andries vijftien jaar later voorbestemd tot predikant. Freek woonde van 1962 tot 1965 in Kloetinge, zijn vader was in die jaren godsdienstleraar op het Christelijk Lyceum voor Zeeland in Goes.
 2. Tijs van Marle leest voor in Kapelle
  zeeland-geboekt

  Tijs van Marle leest voor in Kapelle

  Tijs van Marle is bekend van films als ‘Mees Kees’, ‘Dummie de Mummie’ en ‘Superjuffie’, waarvoor hij de scenario's schreef. Nu heeft hij zijn eerste jeugdboek geschreven: 'Knots’, over een holenmensje dertigduizend jaar geleden. Donderdag 30 september is hij van 15.00 tot 16.00 uur in boekhandel Lectori in Kapelle. Daar leest hij voor en vertelt hij over sneeuwleeuwen en voetballen met mammoetdrollen. De lezing is een voorproefje van de Kinderboekenweek die woensdag 6 oktober begint.