Volledig scherm
PREMIUM
Canadese bevrijders op de hardstenen stoep van het huis in Kloetinge. Siebrecht van der Spoel maakte het schilderij na zijn pensionering. © Siebrecht van der Spoel

Eén klap op de helm

GeboektDe titel ‘Hardsteen’ verwijst naar de hardstenen stoep van het huis in Kloetinge. Daar beleefde de jonge Siebrecht van der Spoel de bevrijding in de herfst van 1944.

Volledig scherm
Siebrecht van der Spoel © Maurits van Aalst
Volledig scherm
cover Hardsteen © Siebrecht van der Spoel

Of de oorlog hem mede heeft gevormd? Siebrecht van der Spoel twijfelt. Hij was negen jaar bij de bevrijding van Zuid-Beveland in 1944. Natuurlijk heeft hij leren aanpakken en doorzetten. Of de oorlog daar debet aan is? Hij durft het niet te zeggen. Wel heeft hij aan de bezettingsjaren een levenslange hekel aan Duitsers overgehouden. Beter gezegd: aan in de oorlog ‘verkeerde’ Duitsers. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Siebelink is Freud voor beginners
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Siebelink is Freud voor beginners

  Waar slechte schrijvers goed in kunnen zijn: het is allemaal te zien in Oscar, de roman met Zeeuwse tint die Jan Siebelink in 2012 publiceerde. Hij begon zijn literaire loopbaan in een frivool jasje, alsof hij eigenlijk Jean Sibelinque heette. Maar zijn proza werd al snel zwaar en gewild. Gewild diepzinnig vooral, met in Oscar namen die véél willen suggereren. De tegenspelers van de hoofdpersoon heten Id en Esmée (Es), Freud voor beginners dus, lust die uitgeleefd moet worden.
 2. Presentatie van de Goese wonderdokter
  zeeland-geboekt

  Presenta­tie van de Goese wonderdok­ter

  Albert Willem van Renterghem (1845-1939) is bijna vergeten. Maar hij was de Goese huisarts die de psycho-analyse en de hypnosetherapie in Nederland introduceerde. Hoe hij dat deed beschreef hij in 1920 in zijn ‘Autobiographie’. De Zeeuwse auteur Rinus Spruit bewerkte de oorspronkelijke tekst van Van Renterghem tot een boek voor de lezer van vandaag: ‘De wonderdokter - Albert Willem van Renterghem' (Uitgeverij Cossee, 20,99 euro).

blogs