Volledig scherm
© Wim Hofman

Een idyllisch landschap

En zo kwam ik in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis terecht voor een cardioversie, waarbij je een stroomstoot krijgt waardoor je hart zich weer meer gedeisd houdt en regelmatiger gaat pompen. Voordat die elektrische schok gegeven wordt, gaat men vanzelfsprekend een en ander onderzoeken. Zo maakt men een electrocardiogram oftewel een hartfilmpje, waarbij er tien elektroden op je lichaam geplakt worden, die met snoeren aan het ECG-toestel zijn verbonden. Er wordt ook nog een echocardiografie gemaakt waardoor ze een beeld krijgen van je hart.

Natuurlijk wordt er voldoende bloed afgenomen en je krijgt een infuus in je arm en een slangetje voor zuurstof in je neus.

En dan word je weggemaakt.

- ,,En waar wilt u van dromen?” vroeg een vriendelijke stem naast mij.

- ,,Ik droom graag over een mooi landschap”, antwoordde ik. Ik heb goede ervaringen met dromen over mooie landschappen.

- ,,Een landschap in Toscane?” vroeg de stem weer.

Iemand anders begon over het coronavirus. Ik probeerde me een landschap voor te stellen. Ik zag nog wat gezichten rond me; gingen ze misschien wat op bomen lijken? Men begon daarna over een lekkere Italiaanse maaltijd met een goed glas wijn. En ik hoorde nog wat gelach.

Dat was het en toen was ik weg.

Weg is volgens mij wel het juiste woord.

- ,,Mijnheer Hofman?” hoorde ik.

Ik was er dus weer. Het was gebeurd, de stroomstoot was gegeven en mijn hart was weer goed en klopte weer regelmatig, zeiden ze, maar het was alsof er niets gebeurd was: ik had niet gedroomd en geen Toscaanse heuvels met olijfbomen of cipressen gezien en van een Italiaanse maaltijd met een glas wijn had ik niks gemerkt.

Vreemd is het wel, anesthesie. En het is fantastisch. Je bent je tijdens de verdoving van niets bewust, al klinkt dat raar. Je voelt niets, je hoort niets, je slaapt niet en je droomt niet. Je bent nergens. Het lijkt me een mooie manier van doodgaan: je hebt geen centje pijn.

 1. Uit de Zeeuwse Almanak
  zeeland-geboekt

  Uit de Zeeuwse Almanak

  In het begin van de maand maart speelde het sterrenbeeld Vissen nog een overheersende rol. Mensen die onder dit sterrenbeeld geboren zijn vertonen doorgaans een grillig karakter. Ze zijn slap, buigzaam en week en ze zijn goedgelovig. Ze lezen daarom dit graag. Gluiperds wil ik ze niet noemen. Vissen zijn uitermate geschikte ondergeschikten. Sinds enkele weken is, zoals u wel gemerkt zal hebben echter het sterrenbeeld Ram van invloed. Rammen zijn te herkennen aan balsturig gedrag. Ze kunnen stijfkoppig zijn, haatdragend, hardnekkig , wraakzuchtig en wrokkig en ze zijn (we durven dit haast niet te schrijven) buitengemeen agressief. Ze weten precies wat een ander moet doen en wat niet, hoe je in de rij moet staan bij de bakker en welke afstand je precies moet bewaren. Ze plakken graag tape op de vloer.
 2. Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had

  Het is anders deze dagen. Drastisch anders. Blij zijn met de lente lijkt taboe. Wandelend loeren we achterdochtig naar elkaar, je moet op anderhalve meter afstand blijven hoor. De voordeurbel. Als ik opendoe staat de postbode al tien meter verder op straat te zwaaien dat hij een pakketje heeft neergelegd. De boekwinkel is open, nog wel. Ook daar waan ik me een melaatse. Geen kip, bijna geen kip te zien. Het lijkt of er iemand met een gifspuit door de wereld is getrokken om elk spoortje levendigheid de kop in te drukken.

blogs