Dichter Rogier de Jong met zijn nieuwe gedichtenbundel Memento.
Volledig scherm
PREMIUM
Dichter Rogier de Jong met zijn nieuwe gedichtenbundel Memento. © Boaz Timmermans

Een dichtende Zwollenaar aan het Zwin

Zeeland Geboekt‘Zwollenaar aan het Zwin’ noemde Rogier de Jong een van de zeven Zeeuwse gedichten die hij mij liet lezen. ‘Naar/ dit land deze zee ben ik/ verhuisd dit is mijn erf dit is/ mijn deel nu dit is mijn thuis’, concludeert hij, tegenwoordig inwoner van Aardenburg, maar hij is dus van ver gekomen. In de oudste poëzie die ik van hem vond, in een aflevering uit 1972 van het literaire tijdschrift ‘Tirade’, was hij nog verder uit de buurt. Het gaat om een cyclus gesitueerd in Tomi, aan de Zwarte Zee, het oord waarheen Ovidius werd verbannen en waar hij tweeduizend jaar geleden stierf. De Jong liet de Romeinse dichter spreken: ‘Een zee zwart als/ inkt wat een/ troosteloos oord.’

0 reacties

 1. Dit is er tijdens de Kinderboekenweek in Zeeland te doen

  Dit is er tijdens de Kinderboe­ken­week in Zeeland te doen

  De Kinderboekenweek 2021 loopt van woensdag 6 tot en met zondag 17 oktober. Het thema dit jaar is 'Worden wat je wil', waarbij kinderboeken rondom beroepen centraal staan. Bette Westera schreef het kinderboekenweekgeschenk 'Tiril en de toverdrank’ (gratis bij aankoop van minstens 12,50 euro aan kinderboeken). 'Dromer', het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2021 is gemaakt door illustrator Mark Janssen. In Zeeland zijn er vele activiteiten.
 2. Lamper in jury Gouden Strop
  zeeland-geboekt

  Lamper in jury Gouden Strop

  Boekverkoopster Jacqueline Lamper maakt deel uit van de jury van de Gouden Strop, een prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Lamper werkt bij de Goese boekhandel Paard van Troje. Zij mag zich sinds begin jaar 'de stoerste thrillerverkoopster van Nederland' noemen. Vorig jaar won Bernice Berkleef de Gouden Strop met haar tweede misdaadroman Bloedsteen. De thrillerprijs is goed voor tienduizend euro en een sculptuur. Juryvoorzitter is ANP-directeur Martijn Bennis.