Volledig scherm
PREMIUM
Die ei’n konte as ’n driejaer. © Jan Willem Hament

Die ei’n konte as ’n driejaer

Zeeland geboektGOES - Een nieuw telboek, in het Zeeuws.  Eêne, tweêë, drieë en wat je er zoal aan uitdrukkingen en volkswijsheden nog meer bij kunt bedenken. 

Vraag het uw buurvrouw. Of buurman. Als die hun wortels in het Zeeuwse hebben, dan kunnen ze vast in het dialect tellen. Eêne, tweêë, drieë en zo verder tot tiene. Hoewel, op Walcheren zijn ze zuiniger en wordt de ‘e’ op het eind pas vanaf vier toegevoegd. Daar zeggen ze dus eên, tweê, drie en pas dan wordt het viere en vuuve en nog meer. De Zeeuwse telwijze komt aan bod in het nieuwe streektaalboek Eên tweêë drieë, dat morgen in Goes wordt gepresenteerd. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Wat is er nou leuker dan de spijker op de kop te slaan zonder dat je een hamer vasthoudt?
    PREMIUM
    Column Jan van Damme

    Wat is er nou leuker dan de spijker op de kop te slaan zonder dat je een hamer vasthoudt?

    Tijd om de zon in het water te zien schijnen. Want zo werkt dat. Als het u voor de wind gaat, dan hoef ik niet tegen de bierkaai te vechten. Ha. De grap van deze eerste drie zinnen is dat meer dan de helft van het jonge lezerspubliek nu al de pijp aan Maarten heeft gegeven. Zeggen internetwatchers en getatoeëerde hiphoppers die er verstand van denken te hebben. De jeugd van tegenwoordig groeit niet meer op met gezegdes en volkswijsheden. En denkt aan een skiff als er eens tegen de stroom moet worden opgeroeid.

blogs