Volledig scherm
PREMIUM
K.J. Huineman: Cola. Por pan en la guerra, 1948, waterverf. © collectie huineman-lindt

Deurwaarder met een scherp oog

Volledig scherm
K.J. Huineman: Zonsondergang Westerschelde bij Terneuzen, ca. 1932, olieverf. collectie gemeente Terneuzen © Jan Van Damme
Volledig scherm
K.J. Huineman: Zelfportret, conté (krijt) 1951. © nvt
Volledig scherm
K.J. Huineman: Noordingang Basiliek Hulst, 1943, olieverf. © museum hulst
Volledig scherm
K.J. Huineman: Oorlogsmonument aan de Westsluis Terneuzen, 1950. © archief gemeente Terneuzen
Volledig scherm
K.J. Huineman: Narrenschip, 1945, olieverf. © collectie Huineman-Lindt
Volledig scherm
K.J. Huineman: Biervliet, 19 september 1944, potloodtekening. (In het deurgat een Duitse soldaat, rechts op een stoel L.F.J. M. Caspari en links zittend Johan van der Velde en Francien de Zeeuw. © museum hulst

Eindelijk is er weer een overzichtstentoonstelling van de Terneuzense schilder Kornelis Jacobus Huineman. Hij was vergeten, maar nu niet meer. Dankzij Museum Hulst.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Lezing over de eerste Zeeuwse premier
  zeeland-geboekt

  Lezing over de eerste Zeeuwse premier

  Isaäc Fransen van de Putte (1822-1902) was de eerste Zeeuwse premier van Nederland. Hij was in de vergetelheid geraakt. Tot historicus Paul Consten hem eind vorig jaar in zijn biografie in de schijnwerper zette als een ‘selfmade politicus’. Consten komt dinsdag 28 januari naar Goes om te vertellen over het leven van de in Goes opgegroeide premier: zijn mislukte opleiding op het Instituut voor de Marine en zijn politieke loopbaan daarna. De lezing begint om 19.30 uur in boekhandel De Koperen Tuin, kaarten kosten 5,- euro.
 2. Top 5 van de Zeeuwse boekhandels: december 2019
  zeeland-geboekt

  Top 5 van de Zeeuwse boekhan­dels: december 2019

  We zijn nog niet klaar met onze Tweede Wereldoorlog. De kans dat Tobias van Gent en Hans Sakkers zeker tot mei van dit jaar in trek blijven met hun ‘Slag om de Schelde', is groot. In Vlissingen zorgen Edwin Tilroe en Jo de Ridder dat de top 5 vol granaatinslagen en explosies zit. In Middelburg is het met het in de top teruggekeerde stripboek van Willem Meijer en Arthur Scheijde al niet anders. Gelukkig dat het 'Leuk Zeeuws koken’ uit een ander vaatje tapt. En laten we Oek de Jong niet vergeten: hij hield ook in de decembermaand in de meeste boekhandels stand.
 1. Er hangt een paardenhoofdstel aan de muur
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Er hangt een paarden­hoofd­stel aan de muur

  Een paar jaar na de oorlog werd het oorlogje spelen verdrongen door het cowboytje spelen. Dat had misschien te maken met de toenemende Amerikaanse invloed op Europa. Mijn vriendje Gerke had stripboeken met daarin Buffalo Bill. Even later bracht een vriendin van mijn moeder, tante Charlotte uit België, afleveringen van Robbedoes mee waarin tot ons plezier Lucky Luke voorkwam. Als je oplette waren er opeens veel cowboys in ons leven. Ze hingen als het ware in de lucht. Er waren cowboyfilms waar wij niet naartoe mochten. Die waren voor jongens boven de veertien. Misschien omdat in die films bosjes indianen werden neergeschoten, maar misschien ook om andere redenen.

blogs