Volledig scherm
PREMIUM

De oplichter had twee T-Fords voor de deur

zeeland-geboektAnton Dreesmann, Heinrich Cloppenburg, Anton Kreijmborg: toen Westfalen te klein voor ze werd, kwamen ze met hun manufacturenzaken naar Nederland. Dat was eind negentiende eeuw. Ook Heinrich Bokern waagde de sprong en opende in Haarlem, Leiden, Delft, Dordrecht en Rotterdam winkels in hoeden en petten en dameskorsetten. Zijn winkels redden het niet. Zoon Bernard Bokern probeert het nog wel als drogist, maar hij gaat ten onder in wereldcrisis en wereldoorlog.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Liften
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Liften

  Er was een tijd dat je gemakkelijk weg kon gaan door te liften. Je ging ergens langs de weg staan, je stak je duim op, desnoods in Breskens of bij Perkpolder en al gauw stopte er dan een auto en mocht je meerijden. Men bracht je dan allicht wel ergens, bij Brugge of Gent of bij een benzinepomp in een dorp, waar je weer een andere auto vond die je meenam, de wijde wereld in. Je had niet altijd een bepaald doel, je kwam wel ergens. Bij Parijs of Orleans of verder nog, ergens op het eindeloze boerenland van Frankrijk.
 2. Schoen
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Schoen

  Rond mijn vijftiende merkte ik dat mijn rechterschoen altijd het eerst kapot ging. Het begon met een zacht piepen. De schoen maakte dan een klagend en zielig geluid als ik liep. Daarna ging de zool langzaam maar zeker los. Ik moet erbij vertellen dat ik rechts ben. Bij het voetballen schoot ik vooral met mijn rechterbeen. De neus van mijn rechterschoen was ook meestal nogal kaal. Regelmatig poetste ik mijn schoenen op zaterdag. Ik had een klein borsteltje met een handvat om de schoenen in te smeren en een grotere om ze te laten blinken. Ik had ook nog een doekje. Schoensmeer zat in een blikken doosje dat je open kon wippen door aan een metalen vleugeltje te draaien. Erdal stond op het deksel in cursieve letters en met een rode pelikaan op de letter d. Het was dankbaar werk, het schoenen poetsen. Na afloop, als ze mooi blonken, sloeg je de twee borstels in elkaar. Het had iets intiems.

blogs