cover Jhr. Ir. Jacobus Lucas Boreel, waterbouwer van de Zuiderzee en Zeeland
Volledig scherm
cover Jhr. Ir. Jacobus Lucas Boreel, waterbouwer van de Zuiderzee en Zeeland © nvt

De man die Walcheren droge voeten bezorgde

Zeeland GeboektEr was een tijd dat een groot deel van Walcheren 's winters natte voeten had. Onbegaanbare wegen en landerijen, onbereikbare boerderijen. Eind jaren twintig, begin jaren dertig van de vorige eeuw kwam er dankzij de bouw van enkele nieuwe gemalen een eind aan die vooral voor de landbouw deplorabele toestand. De bouw van het gemaal Boreel bij Middelburg in 1929 aan het kanaal door Walcheren was de eerste grote stap. In 1937 werd er een gemaal bij Ritthem in gebruik genomen, een jaar later nog eentje bij Veere.

 1. Vermakelijk is het gewoel van de aardwormen
  PREMIUM

  Vermake­lijk is het gewoel van de aardwormen

  Jacob van Lennep is zo’n schrijver waarnaar volop straten zijn vernoemd, maar waar verder niemand nog om maalt. De uitgave van zijn reisdagboek onder de titel De zomer van 1823 door Marita Mathijsen en Geert Mak en de bijbehorende televisieserie heeft daarin nauwelijks verandering gebracht. Terwijl Jacob van Lennep (Amsterdam 1802 – Oosterbeek 1861) toch een stralende ster was in de kosmos van onze 19de-eeuwse literatuur. Hij ondernam zijn reis door Nederland, tussen 28 mei en 2 september 1823, samen met Dirk van Hogendorp, de zoon van de man achter de eerste Nederlandse grondwet. Jolige jongemannen, en dat is in het dagboek te merken.
 2. In Zeeland gelegerd in de Grote oorlog
  PREMIUM
  Zeeland Geboekt

  In Zeeland gelegerd in de Grote oorlog

  Veere na vieren, Veere voor het ontbijt. Laatst overnachtte ik weer eens in het stadje, en wat mij vooral opviel was de stilte. Zelfs als je fluistert, klinkt dat beledigend hard over Markt en Kaai. Eén keer werd de grote stilte doorbroken. W.L.M.E. van Leeuwen (1895-1974), schrijver van ‘Avonden op Drienerwolde’, vergat het nooit: ‘De charme van het door de soldaten gewekte stille Veere (die schone slaapster…)’. Hij was een van de soldaten, ‘2e luitenant bij de mitrailleurs’, tijdens de Eerste Wereldoorlog.
 1. Anna Ivens-de Rijcke viert vandaag haar 100ste verjaardag
  Play

  Anna Ivens-de Rijcke viert vandaag haar 100ste verjaardag

 2. Alle nieuwe maatregelen op een rijtje
  Play

  Alle nieuwe maatrege­len op een rijtje

blogs