cover Ballustrada 2020
Volledig scherm
PREMIUM
cover Ballustrada 2020 © nvt

De horde loopt achter de Leider aan

Zeeland GeboektOm over na te denken: ‘De horde loopt achter de Leider aan, spandoek of slagzwaard hoog geheven, op zoek naar liefst geïsoleerde groepjes slachtoffers om deze aan de kaak te kunnen stellen en als het even kan te vernietigen. Beide basiskeuzen van ons 'krokodillenbrein’, vechten of vluchten, worden bevredigd als we toetreden tot de horde: we bevechten de tegenstander en vluchten tegelijkertijd in de veiligheid van de brullende massa.'

 1. De man die Walcheren droge voeten bezorgde
  Zeeland Geboekt

  De man die Walcheren droge voeten bezorgde

  Er was een tijd dat een groot deel van Walcheren 's winters natte voeten had. Onbegaanbare wegen en landerijen, onbereikbare boerderijen. Eind jaren twintig, begin jaren dertig van de vorige eeuw kwam er dankzij de bouw van enkele nieuwe gemalen een eind aan die vooral voor de landbouw deplorabele toestand. De bouw van het gemaal Boreel bij Middelburg in 1929 aan het kanaal door Walcheren was de eerste grote stap. In 1937 werd er een gemaal bij Ritthem in gebruik genomen, een jaar later nog eentje bij Veere.
 1. Dagboek

  Dagboek

  Toen ik bijna twaalf jaar was, begon ik met een dagboek. Ik had een groen schrift en een pen en inkt en er was heel veel om over te schrijven. Er was een storm en een overstroming die grote stukken land onder water zette. Mensen en dieren verdronken en er was veel schade. Er vlogen helikopters over en tweestaartige vliegtuigen die rood-witte vlotjes en andere spullen uit strooiden. Mannen werkten hard aan de dijk, sjouwden met zandzakken en basaltblokken. Van uur tot uur schreef ik op wat er gebeurde en ik noteerde stipt de dingen die we deden. Water werd afgetapt. We aten boerenkool. Mijn broertje Harrie lag ziek in bed. Oorontsteking. Alles schreef ik op en na een paar dagen was het schrift vol. In september van hetzelfde jaar (1953) begon ik serieus aan een dagboek en ook toen noteerde ik van dag tot dag wat we aten en wat er gebeurde: een schoen ging kapot, 0-2 bij het voetballen, zes insectenbeten. Ik dacht toen niet na over het waarom van het bijhouden van een dagboek.
 1. Anna Ivens-de Rijcke viert vandaag haar 100ste verjaardag
  Play

  Anna Ivens-de Rijcke viert vandaag haar 100ste verjaardag

 2. Alle nieuwe maatregelen op een rijtje
  Play

  Alle nieuwe maatrege­len op een rijtje

blogs