Robbert Roggeband (midden) als kastelein in De Gekroonde Suikerbiet in 2005, een jaar voor hij de enige uitbater van het café wordt.
Volledig scherm
PREMIUM
Robbert Roggeband (midden) als kastelein in De Gekroonde Suikerbiet in 2005, een jaar voor hij de enige uitbater van het café wordt. © Uitgeverij Brandt

De Biet heeft inhoud

ZIERIKZEE - Een café staat of valt met de vrouw of man achter de bar. Dat is wat het nieuwe boek over De Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee ons leert. Het boek draait grotendeels om twee mensen: Ria Geluk en Robbert Roggeband. Zij gaven De Biet de afgelopen veertig jaar gezicht.

  1. Een bijzondere wereld ontkurkt; twintig eeuwen wijn op Zeeuwse bodem te boek gesteld
    PREMIUM

    Een bijzondere wereld ontkurkt; twintig eeuwen wijn op Zeeuwse bodem te boek gesteld

    Ik mag gasten er graag mee vervelen. Met mijn champagnekoeler en mijn champagnestoppers. Met mijn kurkentrekkers en karaffen. Met allerlei andere attributen als mijn wijnzeef, in te zetten bij zeer bejaarde flessen. In ‘Van Oxhoofd tot Kattekop. Geschiedenis van de Zeeuwse wijnhandel’ wordt mijn belangstelling gewekt door een verwijzing naar ‘een vermoedelijke wijnzeef’, aangetroffen bij opgravingen in Koudekerke, met vondsten uit de eerste eeuw van de jaartelling. Zoeken naar een zeef. Vooral dat woord ‘vermoedelijke’ is fascinerend.