Volledig scherm
PREMIUM
cover Anton Constandse De bron waaruit ik gedronken heb © nvt

Constandse
hield van
de revolutie

Mario Molegraaf

Jacob Cats is niet de enige schrijver waarop ze zich in Brouwershaven mogen beroemen. Op 13 september 1899 werd ook Anton Constandse er geboren, auteur van een uitgebreid oeuvre, een roemruchte anarchist en atheïst, in vele opzichten het tegendeel van zijn plaatsgenoot. Anton Levien Constandse heet hij op de geboorteakte. Twee voornamen die blijkbaar móesten voortleven. In 1882 was er ook al een Anton Levien geboren, als 4-jarige gestorven. In 1886 volgde nummer twee, na zeven maanden overleden. Maar de derde Anton Levien bleef niet alleen lang leven, tot 1985 namelijk, hij wist ook naam te maken.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Siebelink is Freud voor beginners
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Siebelink is Freud voor beginners

  Waar slechte schrijvers goed in kunnen zijn: het is allemaal te zien in Oscar, de roman met Zeeuwse tint die Jan Siebelink in 2012 publiceerde. Hij begon zijn literaire loopbaan in een frivool jasje, alsof hij eigenlijk Jean Sibelinque heette. Maar zijn proza werd al snel zwaar en gewild. Gewild diepzinnig vooral, met in Oscar namen die véél willen suggereren. De tegenspelers van de hoofdpersoon heten Id en Esmée (Es), Freud voor beginners dus, lust die uitgeleefd moet worden.
 2. Presentatie van de Goese wonderdokter
  zeeland-geboekt

  Presenta­tie van de Goese wonderdok­ter

  Albert Willem van Renterghem (1845-1939) is bijna vergeten. Maar hij was de Goese huisarts die de psycho-analyse en de hypnosetherapie in Nederland introduceerde. Hoe hij dat deed beschreef hij in 1920 in zijn ‘Autobiographie’. De Zeeuwse auteur Rinus Spruit bewerkte de oorspronkelijke tekst van Van Renterghem tot een boek voor de lezer van vandaag: ‘De wonderdokter - Albert Willem van Renterghem' (Uitgeverij Cossee, 20,99 euro).

blogs