Volledig scherm
Carrousel d'Amour © Jacq Ducaux

Carrousel d’Amour

Ries Wiltenburg schrijft een roman waarin de liefde levens sloopt. Met een speciale vermelding voor Vlissingen: een stad die in alle jaargetijden een passend decor biedt.

Je moet door de eerste paar bladzijden heen buitelen. Wat een namen, wat een gebeurtenissen. Als het in dat tempo zou doorgaan, dan was je na zo’n 380 pagina’s volledig dolgedraaid. Maar zo gaat het dus niet. Na dat turbulente begin schakelt schrijver Jacq Duceaux een paar tandjes terug en krijgt de lezer alle gelegenheid om achterover te leunen. Zo relaxed zelfs, dat in het vervolg een enkele klaroenstoot of versnelling zeer welkom zou zijn geweest.

Jacq Ducaux is de schrijversnaam van Ries Wiltenburg (foto). Hij is van 1947 maar leidt als projectmanager nog steeds een werkzaam leven. Woonachtig in Maasdam in de Hoeksche Waard, met vele lijntjes naar Zeeland. Zijn vader was een Vlissinger, zijn oudste broer woont in Oostkapelle en een neef runt strandpaviljoen Noordduine.

Een boek schrijven, laat hij weten, was al een lang bestaande fascinatie. Als een levenslange fan van John le Carré leek het hem een uitdaging om al schrijvend stapje voor stapje een situatie te doorgronden. Dat gevoel liet zich dan weer sterk dan weer meer op de achtergrond gelden. In 2014 hakte Wiltenburg de knoop door en zette zich echt aan het schrijven. Eenmaal achter het toetsenbord kwamen de zinnen als in een stroom, bijna niet te stoppen. Na meer dan tien keer redigeren is zijn debuut nu beschikbaar onder de titel ‘Carrousel d’Amour’.

Het intro speelt in 1984, daarna worden we vijfentwintig jaar later in de tijd neergezet. Gelokaliseerd in Duitsland, België en Nederland met een belangrijke rol voor Vlissingen: de boulevard, het strand en de zee. Maak kennis met Maurice. Hij is de spil in het verhaal. Vrouwenveroveraar en ondanks alle escapades toch trouw aan zijn echtgenote. Als het erop aan komt sjoemelt hij met zijn leeftijd, maar neem maar aan dat hij – afgezien van het eerste hoofdstuk – tweede helft vijftig is. Maak kennis met Marthe. Zij is nooit ‘levend’ aanwezig maar was de grote liefde van Maurice en daardoor bepalend. Maak kennis met de van oorsprong Russische Galina. Zij is ook getrouwd en pakweg twintig jaar jonger dan Maurice, met wie ze in een slopende liefdesrelatie belandt.

De kennismaking vindt plaats in Antwerpen. Maurice is op zakenreis en besluit de files op de ring te ontlopen door een alternatieve route door de stad te nemen. Zo belandt hij in een groot winkelcentrum voor de etalage van een luxe schoenenzaak. Terwijl hij staat te dubben of hij twee of drie paar zal kopen, komt Galina in het vizier die verderop een ruit staat te zemen: ,,Haar verschijning verdrong in één klap de schoenen. Gebiologeerd bekeek hij haar en alsof ze het voelde, reageerde ze. Dat kleine knikje van haar sloeg in als een bom.” De vonk die daar tussen de twee mensen overspringt, springt ook over op de lezer. We maken de reis mee van de meest intense verliefdheid naar niet te onderdrukken twijfels en alles verterende jaloezie.

In een toelichting zegt Wiltenburg dat hij het gevoel had een rollenspel te schrijven, dat zo in het theater kan worden uitgevoerd. Je kunt het boek ook een ver doorgedacht schaakspel noemen. Maurice is niet toevallig een begenadigde schaker, die in zijn leven dameoffers ontwaart. Op pagina 336 zegt hij tegen Galina: ,,Voel je niet misbruikt of gebruikt, dat past niet in onze schitterende schaakpartij.”

Zo is het boek een fascinerende wedstrijd, die zowel van de geliefden als van de lezer een flinke portie uithoudingsvermogen vergt.

Jacq Ducaux: Carrousel d’Amour – Uitgave RIES BV, 382 pagina’s, 22,50 euro.

Lees ook de andere blogs op Zeeland Geboekt.

blogs