Volledig scherm


Zeeland in bezettingstijd

Zeeland draait sinds vorig jaar mee in de pocketserie van Uitgeverij Aspekt over de Tweede Wereldoorlog. Robbert Jan Swiers uit Middelburg neemt die Zeeuwse afdeling voor zijn rekening. Vorig jaar verscheen ‘Zeeland vecht door’. Nu is net het deeltje ‘Zeeland in bezettingstijd’ beschikbaar. De aflevering over de ‘Slag om de Schelde’ zal niet al te lang op zich laten wachten. De vraag – in elk geval mijn vraag – is: wat voegt de serie toe aan wat er al over de Duitse bezetting van Zeeland is geschreven?

Laten we het over het nieuwste, onlangs verschenen deeltje hebben. ‘Zeeland in bezettingstijd’, met hoofdstukken over het dagelijkse leven, jodenvervolging, de bouw van de Atlantikwall, verzet en geallieerde luchtaanvallen.

Ik heb het boek net gelezen. Swiers beschrijft de periode nadat de Duitsers de provincie hebben veroverd tot de geallieerde krachten zich gaan inspannen om de toegangsweg naar Antwerpen vrij te maken. Ik ben hoegenaamd weinig nieuws tegen gekomen. Sperrgebiet, Petrus Dieleman, invorderingen van fietsen – er is al veel meer over geschreven. Ook de deportatie van joden, de bunkerbouw en Vlissingen als vaakst gebombardeerde stad van Nederland, allemaal niks nieuws onder de zon. Dat Geert Swiers, de opa van de auteur, actief was in het verzet wisten we ook.

Op zijn best geeft Swiers een impressie van de bezettingstijd in Zeeland, die onderhoudend zal zijn voor lezers die nog nooit iets over de jaren 1940-1945 in Zeeland hebben gelezen.

Het is een goedkope uitgave. Dat zie je aan de druk en het formaat. Soms best verrassende foto’s, zoals die van de in het Kanaal door Walcheren samengebrachte schepen voor de operatie Seelöwe (pag. 75), komen niet echt uit de verf. Op pagina 34 is de foto van het oude interieur van de Middelburgse synagoge kwalitatief onder de maat – te veel opgeblazen.

De tekst op de pagina’s 71 en 74 eindigt in het luchtledige. Verkeerd afgebroken door de opmaker, neem ik aan.

Als in een alinea wordt beschreven dat de bezetting voor sommigen ook voordelen had, lezen we (pag. 30): ,,Hier en daar ontstonden er ook relaties met de, soms langer, verblijvende Duitse soldaten. Een enkele keer was die relatie ook romantisch.” Hier en daar en een enkele keer… en romantisch, zelfs in het korte bestek van het boekje worden er heel veel woorden gebruikt voor iets wat kennelijk gevoelig ligt.

In de verantwoording zegt de auteur zich vooral op informatie van websites – hij noemt er 21 – te baseren (pag. 129-130). Dat zal de nieuwe tijd zijn. Twee boeken worden er in de bronnenlijst genoemd, waaronder ‘De vergelding’ van Jan Brokken. Geen letter over de al verschenen Zeeuwse overzichtswerken en deelstudies betreffende de Tweede Wereldoorlog. Dat vind ik merkwaardig.

Robbert Jan Swiers: Zeeland in bezettingstijd – Uitgeverij Aspekt, 132 pagina’s, 9,95 euro.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

blogs