Archeoloog Ivar Schute tijdens de opgraving van Kamp Sobibor.
Volledig scherm
Archeoloog Ivar Schute tijdens de opgraving van Kamp Sobibor. © Jan van Damme


Middelburgse archeoloog schrijft boek over het opgraven van de Holocaust

zeeland-geboektMIDDELBURG - De uit Middelburg afkomstige archeoloog Ivar Schute (1966) werkte de afgelopen jaren mee aan de opgraving van vernietigingskampen als Sobibor en Treblinka. Met het boek ‘In de schaduw van een nachtvlinder', dat 16 april verschijnt, levert hij een persoonlijk verslag van zijn zoektocht naar de restanten van de Holocaust.

Schute maakte een archeologische tocht van Nederland tot in de eenzame bossen van Oost-Polen en noemt het opgraven bijna een vorm van gedenken. Ivar Schute werkt al bijna dertig jaar als archeoloog in de monumentenzorg. Hij specialiseerde zich in de archeologie van de Tweede Wereldoorlog en voerde onderzoek uit in tal van concentratie- en vernietigingskampen.

In het Poolse Sobibor was hij in 2014 actief. Dat vernietigingskamp werd in april 1942 gebouwd en in oktober 1943 afgebroken. Er werden minstens 170.000 mensen vermoord, voornamelijk Joden. Schute zei daarover in deze krant: ,,Je moet je wel realiseren, dat we hier op één van de grootste massagraven ter wereld staan. Dichter bij het menselijk failliet kun je niet komen.’’

 1. Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereldvreemd

  Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereld­vreemd

  In één opzicht wil, naar ik vermoed, Andreas Kinneging graag worden tegengesproken. ‘Een Zeeuwse knol wordt nooit een Arabier’, schrijft hij in het voorwoord van ‘De onzichtbare Maat. Archeologie van goed en kwaad’. Een boek dat vanwege de grootscheepse opzet herinneringen oproept aan ‘De compositie van de wereld’ van Harry Mulisch. Bijna zeshonderdvijftig bladzijden dik, honderden zeer geleerde noten, een imponerende bibliografie waarop veel titels van Kinneging, Andreas prijken en een uitgebreide lijst van de ‘meest gebruikte Griekse woorden’. En er wordt véél Grieks gebruikt.
 2. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
  Podcast

  PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

  Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.

blogs