Volledig scherm
cover johan francke: al die willen te kaap'ren varen © nvt

Boekpresentatie Johan Francke

De Nederlandse commissievaart tijdens de Vierde Engelse Oorlog

(Persbericht)

Johan Francke presenteert vandaag  (2 mei) om 19.00 uur zijn boek ‘De Nederlandse commissievaart tijdens de Vierde Engelse Oorlog, 1780-1784' in boekhandel de Drvkkery in Middelburg. Toegang is vrij, gelieve aan te melden.

De Republiek was tijdens de Vierde Engelse Oorlog (1780-1784) niet opgewassen tegen de maritieme macht van Groot-Brittannië. Na de Slag bij Doggersbank zouden alleen de Nederlandse kapers nog in actie komen om schepen te rantsoeneren (het vragen van losgeld) of buit te maken op de vijand. Hoewel de kaperkapiteins zowel in aantal als opgebrachte prijzen ver achterbleven bij eerdere oorlogen kregen ze daardoor wel een heldenstatus toegedicht; iets wat in die mate niet eerder voorgevallen was.

Recent bronnenonderzoek in archieven, primaire literatuur en egodocumenten heeft een schat aan nieuwe gegevens opgeleverd over betrokken kapiteins, de bemanningen, de schepen, de rederijen die deze uitrustten, de krijgsgevangenen over en weer, de operatiegebieden, kruistochten (op basis van gevonden scheepsjournalen) en de prijzen die werden buitgemaakt. Door de Nederlandse kapers bleken niet alleen veel meer prijzen veroverd dan werd aangenomen; dit leverde in een kleine twee jaar gevechtsacties bijna tienmaal zoveel op dan tot op heden werd gedacht.

Tegenover deze bejubelde successen stond het verlies van honderden koopvaardijschepen en vele Hollandse en Zeeuwse kaperschepen die ten prooi vielen aan de Engelse marine en kapers. Deze studie is een hoognodige revisie op hetgeen tot nu toe over dit onderwerp in de Nederlandse maritieme geschiedschrijving verscheen.

Over de auteur

Dr. Johan Francke (1971) studeerde maritieme geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde op ‘Utiliteyt voor de gemeene saake. De Zeeuwse commissievaart en haar achterban tijdens de Negenjarige Oorlog, 1688-1697' (2001). Hij is samensteller van de Zeeuwse canon, waarvan in co-auteurschap ‘Geschiedenis van Zeeland. De canon van ons Zeeuws verleden’ (2009) verscheen. Hij leverde bijdragen aan de Sailing Letter Journalen, schrijft regelmatig artikelen op het gebied van de maritieme geschiedenis van Zeeland en recenseert voor NBD Biblion en vaktijdschriften.

Boekpresentatie Johan Francke: donderdag 2 mei, 19.00 uur, de Drvkkery Middelburg. Vrije entree | gelieve aan te melden in de winkel of via de online kaartverkoop.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Wat is er nou leuker dan de spijker op de kop te slaan zonder dat je een hamer vasthoudt?
    PREMIUM
    Column Jan van Damme

    Wat is er nou leuker dan de spijker op de kop te slaan zonder dat je een hamer vasthoudt?

    Tijd om de zon in het water te zien schijnen. Want zo werkt dat. Als het u voor de wind gaat, dan hoef ik niet tegen de bierkaai te vechten. Ha. De grap van deze eerste drie zinnen is dat meer dan de helft van het jonge lezerspubliek nu al de pijp aan Maarten heeft gegeven. Zeggen internetwatchers en getatoeëerde hiphoppers die er verstand van denken te hebben. De jeugd van tegenwoordig groeit niet meer op met gezegdes en volkswijsheden. En denkt aan een skiff als er eens tegen de stroom moet worden opgeroeid.

blogs