Bij elke wijn een verhaal
zeeland geboektHet leven van wijnhandelaar en sommelier Paul Wallaert is allesbehalve saai. Tijdens bezoeken aan zijn wijnboeren wordt hij in Zuid-Frankrijk achterna gezeten door agressieve everzwijnen en maakt hij in Zuid-Afrika kennis met de baboon patrol man.
Delen per e-mail
Iedere wijn heeft een verhaal. De Wijnzolder in Sint-Laureins - net over de grens bij Sint Kruis - importeert sinds tien jaar wijnen en Paul Wallaert doet dat nadrukkelijk niet vanachter de computer. Hij reist heel de wereld rond. Om te zien hoe wijnboeren werken en om hen te leren kennen. ,,Een van de voorwaarden om met een domein te werken, is dat de wijnboer een vriend zou moeten kunnen zijn”, legt hij uit. Tijdens al die reizen hield hij zijn bevindingen bij. Een aantal verhalen tekende hij op in Wijnzot!
Avontuurlijke reizen
Paul Wallaert is een vat vol wijnkennis. Hij studeerde in 2008 af als sommelier-conseil aan de Université du Vin van Suze-la-Rousse in Frankrijk en geeft wijncursussen. Het leuke aan Wijnzot! is echter dat Wallaert ingewikkelde verhandelingen over wijn achterwege laat. De verhalen staan centraal. In vlot en sappig Vlaams beschrijft hij tot in detail zijn avontuurlijke reizen en neemt je mee naar Frankrijk, Zuid-Afrika, Portugal en het Belgische Heuvelland.
Wallaert wordt in Zuid-Frankrijk achternagezeten door een kudde boze everzwijnen en maakt in Zuid-Afrika kennis met een bijzondere job: de baboon patrol man. Het enorme domein van Graham Beck in Zuid-Afrika, waar de favoriete bubbel van Barack Obama wordt gemaakt, is eveneens natuurreservaat. Om de druiven te beschermen tegen hongerige bavianen, rijdt de baboon patrol man de hele dag tussen de wijngaarden met een witte vlag op zijn fiets. De wijnboeren in het boek verschillen enorm van elkaar: van ietwat verlegen mannen tot stoere vrouwen die van aanpakken weten.
Wijn is voor iedereen
Wallaert zorgt wel dat je en passant nog wat leert: over druivensoorten, hoe wijn wordt gemaakt en over de misvatting dat kurk in de wijn de schuld van iemand is: dat is niet zo. De onderliggende boodschap en de toon van het boek, is dat wijn voor iedereen is. Wallaert wil de lezer vooral hardop laten grinniken en meenemen naar glooiende wijngaarden en magische wijnkelders.
De auteur geeft de lezer ook een inkijkje in zijn eigen jeugd en een wat desastreuze kennismaking met wijn. Zijn vader kreeg ooit het idee om zelf vruchtenwijn te maken, in glazen, bolle flessen oftewel dame-jeannes. Toen zeventig liter wijn stond te gisten in de woonkamer, brak de fles bij het omschudden. De golf van wijn-in-wording, die door de woonkamer kolkte en tegen de muur met een golf tot stilstand kwam, kun je tijdens het lezen bijna ruiken. Detail: er lag overal tapijt. ,,Echt gebeurd en het was een verschrikkelijke ramp”, lacht de auteur.
Wijnzot! is boven alles een liefdesverklaring aan wijn en dat wordt goed samengevat op pagina 55: ‘Wijn is zoveel meer dan het drankje dat je verkrijgt als je druivensap laat gisten. Wijn is geschiedenis. Wijn is cultuur. Wijn is traditie. Wijn is natuur. Wijn is rust. Wijn is alles waar ik zot van ben.’ Het boek lees je, aldus Wallaert, het beste met een glas ‘leeswijn’. Een lijst is bijgesloten en er is ook een WijnZotte Doos, met zes wijnen uit het boek, het boek zelf en een kurkentrekker.
Paul Wallaert: Wijnzot! - Uitgeverij De Wijnzolder, 175 pagina’s, 20 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn jan van damme
Met maximaal dertig man in een CCXL-zaal, tsja
Alsof je je hagelnieuwe bolide de showroom uitrijdt en meteen vijf weken lang in je garage moet stallen. Of wat heftiger: alsof het cruiseschip of de containerreus waaraan jaren is gebouwd meteen na de tewaterlating aan de ketting wordt gelegd. Bij het van de helling glijden is er nog publiek en applaus. Daarna wordt het meteen angstig stil. -
PREMIUM
Jaaroverzicht
-
PREMIUM
Jayden spijbelt, spiekt, pest
Het schrijfvirus heeft Middelburger Mark de Groot te pakken. In zijn nieuwe minithriller 'Harde les’ probeert Michael zijn zoon Jayden op het rechte pad te houden. Daarvoor moet de vader in zijn eigen duistere jeugd afdalen. -
PREMIUM
Lekkerste gerechten van Kattendijkse kookdames zijn gebundeld in een boek
KATTENDIJKE - Tientallen lekkere maaltijden zijn de afgelopen vier jaar klaargemaakt in dorpshuis 't Katshuis in Kattendijke. ‘Daar moeten we iets mee doen’, dachten ze bij zorgcoöperatie Kadoze. Nu ligt er een dik kookboek met liefst 128 recepten. -
zeeland-geboekt
Nederland is vol
Met tegenzin gaan wij in deze rubriek verder, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, enkele nieuwe politieke partijen te belichten die anders ondergesneeuwd zouden worden.
-
PREMIUMZeeland Geboekt
Ons bin de mindere man
We lezen het verhaal van oud-boerenknecht Riemens. In het onlangs verschenen boek 'Maar meid en knecht in het Deltagebied’ mijmert hij op de stoep van zijn verzorgingstehuis. ‘k Zeie: Vaoder, vaoder, ik wil nie nè dien boer. -
PREMIUMZeeland Geboekt
De horde loopt achter de Leider aan
Om over na te denken: ‘De horde loopt achter de Leider aan, spandoek of slagzwaard hoog geheven, op zoek naar liefst geïsoleerde groepjes slachtoffers om deze aan de kaak te kunnen stellen en als het even kan te vernietigen. Beide basiskeuzen van ons 'krokodillenbrein’, vechten of vluchten, worden bevredigd als we toetreden tot de horde: we bevechten de tegenstander en vluchten tegelijkertijd in de veiligheid van de brullende massa.' -
PREMIUM
Vers op Zondag 249: Thom Schrijer
In de serie Vers op Zondag publiceren Zeeuwse dichters op toerbeurt een gedicht. Het is een zondagse aangelegenheid: elke zondag wordt één van hun gedichten gepresenteerd op Zeeland Geboekt. Vandaag: Thom Schrijer uit Zierikzee.