Volledig scherm
PREMIUM
Andreas oosthoek. © Mechteld Jansen

Andreas Oosthoek schrijft boek over gedicht Martinus Nijhoff: De vrouw stond aan het roer


Zeeland GeboektHet thema van de Boekenweek is ‘De Moeder de Vrouw,’ naar het bekende gedicht van Nijhoff. Andreas Oosthoek zet misverstanden recht.

Het was een paar jaar geleden op kerstochtend, een drukbezochte dienst in een Parijse kerk. Vol overgave, zonder één blik op het papier te hoeven slaan, galmde ik de liederen. Na afloop kwam de priester mijn vrouw en mij de hand schudden. Heel vriendelijk, maar met woorden die toch hard aankwamen. ‘Jullie komen vast uit Nederland’, stelde hij vast. Alsof ik zojuist niet in mijn beste Frans had meegezongen. In het hospice waar mijn moeder de laatste maanden van haar leven doorbracht, verscheen op een ochtend de dominee. Mijn moeder wilde zingen, ‘De Heer is mijn herder’, en een veel lastiger geestelijk lied, ‘Wilt heden nu treden’. Weer deed ik uitbundig mee. Ik noem dit voor mezelf het Nijhoff-effect. Niet geloven, maar toch, maar toch.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Gehard door het leven aan de Noordzee
  PREMIUM

  Gehard door het leven aan de Noordzee

  Ik moet een van de weinige Nederlanders zijn die nog nooit iets van Esther Verhoef (geb. 1968) had gelezen. Daarin is nu verandering gekomen, ik las een verhaal van haar en wil meteen de rest van haar oeuvre lezen. Een heel succesvol oeuvre, ik zie ergens dat in Nederland al 2,5 miljoen exemplaren van haar literaire thrillers zijn verkocht. Het verhaal dat me zo overtuigde is een Zeeuws verhaal, ‘Worst case scenario’, en het is te vinden in een 2011 verschenen boek ‘Nouveau riche & andere verhalen’.
 2. Ate de Jong schrijft
een filmthriller
  zeeland-geboekt

  Ate de Jong schrijft een filmthril­ler

  Van de uit Aardenburg afkomstige filmregisseur Ate de Jong (1953) verschijnt volgende maand de thriller ‘Onder de rode loper'. Daarin vermengt hij een verzonnen verhaal met feiten uit zijn eigen filmcarrière. De thriller speelt tijdens de opnames van ‘De Ontdekking van de Hemel’ en ‘Enigma’, beide films waarvan Ate de Jong zelf (co)producent is geweest. In het boek is Mick Jagger de producent. Als het tweejarige zoontje van een filmproducent wordt gekidnapt, krijgt Leo Berliner de opdracht het kind op te sporen. Zijn zoektocht leidt hem naar Italië en Zwitserland

blogs